/ БГНЕС
За четвърта поредна година „Безсмъртният полк“ марширува в България
101505
За четвърта поредна година „Безсмъртният полк“ марширува в България
  • За четвърта поредна година „Безсмъртният полк“ марширува в България
С шествие на "Безсмъртния полк" бе отбелязана 74-та годишнината от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма. Близки и роднини на участници и загинали в антифашистката борба преминаха по улиците на София, носейки портретите им. Маршът на "Безсмъртния полк" се провежда за четвърти път в България, а тази година в него се включиха 60 града.

БГНЕС

Участниците в марша се събраха пред паметника на Незнайния войн, където тази година в полагането на цветя се включи и президентът Румен Радев. Никога не трябва да забравяме уроците на историята, заяви той.

БГНЕС

В марша на "Безсмъртния полк" участие взеха български ветерани и представители на военно-патриотични организации, близки и родственици на загинали във Втората световна война. Сред участниците в шествието беше и Иванка Вълкова, която носеше портрета на българския поет Никола Вапцаров.

БГНЕС

Шествието премина по бул. "Цар Освободител" след което спря пред паметника на Съветската армия.

В словото си пред присъстващите посланикът на Русия Анатолий Макаров заяви: "Великата Отечествена война за нас, днешното поколение, е синоним на мъжество и смелост. Това е пример на народното единство и служене на Отечеството, образец на истинското другарство и взаимна помощ.  Но също така това е и тъжен исторически опит, струвал на човечеството десетки милиони жертви. От цялото си сърце бих искал да вярвам, че тази поука няма да бъде забравена. Защото прекалено скъпо платихме за доказателството на това, че плановете за световно господство са обречени, особено ако това господство е основано върху угнетяване и унижаване на другите нации".

БГНЕС

Инициативата "Безсмъртният полк" тръгва от руския град Томск през 2012 г. Днес  той шества по целия свят като израз на почит към жертвите, дадени от народите в тяхната борба срещу фашизма.