Точно в 11:00 ч. специализиран екип от Военноморските сили на България (ВМС) обезвреди боеприпаса, намерен върху дрон край село Тюленово, посочиха от Министерство на отбраната. 

"След получения сигнал военнослужещите са извършили оглед на място, при който е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място, е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м", уточниха от ресорното ведомство.

Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност.

Тюленово обезвреждане мина
МО, пресцентър

Откриха дрон край Тюленово с прикрепено към него взривно устройство (ВИДЕО)

Областният управител Йорданка Костадинова също потвърди, че успешно е приключено обезвреждането на открития боеприпас с малък летателен апарат на скалите в Тюленово. 

Изцяло контролирано протече взривяването. Няма нанесени никакви щети – нито по близките сгради на хотели и жилища, нито по плавателни съдове, каквито имаше в съседство на дрона с боеприпаса. Щети не са нанесени дори по скалите, където е забелязан и сниман дронът от собственик на един от хотелите на брега на морето в селото, каза областният управител Йорданка Костадинова, цитирана от пресцентъра на институцията.

Тя изказа благодарност за професионализма на служителите на Министерство на вътрешните работи за предприетите действия и на военнослужещите от Военноморските сили, отзовали се на сигнала и успешно ликвидирали боеприпаса.

Йорданка Костадинова отправи апел към всички жители в крайморските населени места, към рибарите, които излизат на риболов в морето да бъдат бдителни и внимателни, защото, за съжаление, близостта на войната създава реална опасност и за българското Черноморие. При съмнения за даден обект, гражданите са призовани да подават сигнали на тел. 112.Сигнал за съмнителен обект на брега между скалите в селото бе подаден още снощи, около 22:00 ч. В социалните мрежи бяха публикувани и снимки от Радослав Русев. Той посочи, че до късно вечерта устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация.

"Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа", заяви по-рано тази сутрин пред NOVA Русев. 

Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

Районът около Тюленово веднага бе отцепен от полиция и военни заради специализирани действия и мерки за сигурност. 

Тагарев потвърди: Има боеприпас върху дрона, открит край Тюленово, вероятно е мина

Министърът на отбраната Тодор Тагарев потвърди тази сутрин информацията за открития дрон, както и това, че върху него има боеприпас. "Предварителната оценка е, че това е мина", посочи той. 

Не е ясно кога и как се е появил този дрон, няма информация към този момент и как точно се е озовал във водата. 

"Не ми е докладвано нашата система за ПВО да е засичала такъв обект", посочи още Тагарев. 

По думите на военния ни министър дронът е свързан с "войната, която Русия започна срещу Украйна." 

"Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния и вече има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи, има си рисковете и за България", допълни Тагарев. 

"Трябва първо да видим откъде точно е дошъл дронът. Ако той е паднал някъде навътре в морето и след това е бил изхвърлен на брега, очевидно няма нужда от свикване на Съвет по сигурността, ако се окаже, обаче, че е прелетял близо до нашите брегове, това създава рискове за нас. Ще чуя експертите първо", заяви от своя страна премиерът Николай Денков