Район около Тюленово е отцепен от полицията и военните заради сигнал за открито летателно средство. По непотвърдена информация се касае за дрон, към който има прикрепено вероятно взривно устройство. В момента текат специализирани действия на място, очаква се официална информация от властите. 

Сигналът е подаден снощи, около 22:00 ч. 

В социалните мрежи първо бяха публикувани снимки от Радослав Русев. Той посочи, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация.

"Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа", заяви пред NOVA Русев. 

Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.



Специализиран екип от Военноморските сили (ВМС) ще извърши разузнаване и обезвреждане на предмета, открит в Тюленово, съобщиха от Министерството на отбраната.

Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморската база Варна е задействано рано тази сутрин по сигнал за намерена част от дрон с прикрепен към нея предмет, наподобяващ боеприпас. Предметът е бил открит тази нощ в района на пристан за лодки в Тюленово.

Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6:10 ч. тази сутрин. На място специализираният екип ще извърши разузнаване на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Добрич и по разпореждане на началника на отбраната.
 

Според Димитър Ставрев - експерт от сп. „Клуб Криле", към безпилотния летателен апарат има прикрепена мина.

„Това е типична конфигурация от конфликта в Украйна. И двете страни използват подобни апарати”, категоричен е Ставрев. 

По думите на специалиста може да се предположи, че това е един от дроновете, които се използват от украинските въоръжени сили за атака над Кримския полуостров. „Сблъсъкът не е бил достатъчно силен, за да се взриви устройството”, допълва експертът.
 

Васил Данов е военен експерт и член на Атлантическия съвет. Той е категоричен, че устройството трябва да бъде обезвредено, защото може да бъде опасно.

„Прилича ми на мина, която може да нанесе поражения на жива сила, военнослужещи. Твърде малка е да порази морски съд”, смята експертът.

Според него е възможно устройството да е повредено от морската вода. 
 

Темата коментира и бившият военен пилот ген. Спас Спасов.

Той оприличи прикрепеното оръжие към дрона като снаряд.

"Това е импровизирано взривно устройство. Снарядът е бойното средство, дронът е само преносител. Може да има опасност за тези, които са в близост до него. Трябва да се подхожда към него много внимателно", това заяви бившият вътрешен министър и специалист по боеприпаси Валентин Радев за "Твоят ден".

"Малко вероятно е да е бил деактивиран от водата, тротилът и взривателят не се влияят от нея. Чрез удар на цялото устройство ще бъде взривен. Ако не е бил дни наред във водата, дронът си остава опасен. 20 метра до хотела е много малко разстояние. Такъв вид устройство е опасно на доста големи разстояния. Вътре има около половин килограм тротил. Ако се взриви мината, осколките са опасни на 100-200 метра, дори до 300. За хората в хотела е опасно", посочи още той. 

По думите му е могло е реакцията да бъде по-бърза - да се вземат мерки още вечерта. "Това, че районът е отцепен, е достатъчно засега. Не се знае дали преди това е имало удари върху дрона, или само едно докосване може да го взриви. Експертите трябва да го взривят на място, след обезопасяване на периметъра за гражданите", заяви той.
БТА, МО, МВР, nova.bg