Взимат лаптопа на Майкъл Капустин
Взимат лаптопа на Майкъл Капустин / netinfo

Състоянието на затворите в България има напредък в условията на живот. Все още обаче има случаи на малтретиране на задържани и упражняване на повече от допустимото насилие. Това каза Фернандо Понс, наблюдател за България от Европейската комисия. Страната ни е домакин на Международна конференция „Подобряване спазването на човешките права в системите за изпълнение на наказанията на България, Румъния и Турция”.

В България има 11 хиляди и 500 затворници.

На международната конференция ще бъдат дискутирани правата, условията им на живот, медицинското обслужване.

Пред Дарик радио зам.-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов каза, че затворите в България са пренаселени. Само 44 хиляди квадратни метра трябват, за да се достигне до европейските изисквания за 6 квадрата на затворник.

Под стандартите в България е и издръжката за храна - по 1.30 лв. на затворник, за сравнение разходите на държавата за наборен войник са 3.60 на ден.

Според зам.-министър Бонгалов до края на годината чужденците, лишени от свобода, ще бъдат преместени в Казичане в условията на хотел 1 звезда.

300 мобилни телефона за иззети от затворници през последната половин година.

Другата седмица със заповед на зам.-министър Бонгалов ще бъде отнет лаптопа на Майкъл Капустин. Той излежава присъда за финансови измами в Централния софийски затвор и от 2002–ра година е с лаптоп в килията си с мотив, че пише мемоари.