Тъй като чухме заявките в НС, ние не можем да подкрепим декларация, която в съзвучие с българските декларации. Ние също осъждаме нарушаването на Минските споразумения в 2015 г. за разрешаването на ситуацията на Донбас. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Осъждаме нарушаването на тези примирия от страна на Украйна. В последните години, откакто дойде на власт украинският президент Зеленски, Минските споразумения на практика бяха мъртви. Имаше нарушения и от двете страни, трудно е да кажем коя страна първа го е направила. За разлика от официалната пропаганда, която обвинява само Русия, ние виждаме и вина от другата страна. Насърчаването от страна на САЩ на потъпкването на права в Донбас от Украйна доведоха до съответната политическа реакция, защото всяка една държава трябва да защитава не само себе си, но и всички свои сънародници, независимо къде се намират. Дълбоко сме загрижени от управляващите в България, които заявиха подкрепа за американската и украинската позиция, но нищо по отношение на българите в тези размирни райони. Многократно са били нарушавани техни права и не са били защитавани. В Украйна не само българските малцинства са били нарушавани. Ето защо ние искаме демокрацията в Украйна победи, като всички етнически малцинства бъдат защитени и гражданските права да им бъдат гарантирани. Време е колониалното минало на Запада да останат на заден план. САЩ приложиха двоен стандарт, отваряйки кутията на Пандора в правото на самоопределяне", заяви Костадинов.

Парламентът се раздели в декларациите за Украйна

На въпрос дали подкрепя териториалната цялост на Украйна, Костадинов отвърна, че "Възраждане" подкрепят правото на самоопределяне.

"Каква е разликата между Косово и Крим? Каква е разликата между Южен Судан и Южна Осетия? Единствено разликите в геополитическите интереси. Защо руснаците в Донецк и Луганск да нямат право на това, ако право на самоопределения имат албанците в Косово, християните в Южен Судан и християните в Източен Тимор", попита Костадинов.

По-рано "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" прочетоха съвместна декларация от парламентарната трибуна в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и осъдиха действията на Русия относно признаването на сепаратистките републики в Луганск и Донецк.

По-рано през деня парламентарната група на БСП за България изрази силна загриженост от последните развития на конфликта в Източна Украйна.

"Признаването на Донецка и Луганска народни републики от страна на Руската федерация може да се разглежда като нарушение на международното право", посочиха от БСП.

С тази стъпка противопоставянето в района навлиза в нова, непредвидима фаза. Настояваме приоритетна цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата региона и отправяме призив за прекратяване на всякакви въоръжени провокации, допълниха от левицата.