ГЕРБ призова Народното събрание да излезе с категорична позиция
Партиите в Народното събрание излязоха с позиции и декларации, след като руският президент Владимир Путин призна за независими Донецката и Луганската народни републики. Напрежението между Русия и Украйна се превърна в основна тема и за депутатите в българския парламент.

Безрезервно подкрепяме териториалната цялост на Украйна. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в декларация.

"От името на ПГ на "Продължаваме промяната", на "Има такъв народ" и на "Демократична България" ни беше възложено да прочета следната декларация в реакция на действията на руския президент Владимир Путин вчера. Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави, области в Източна Украйна", каза Иванов.

Трифонов: Териториалните претенции на Русия към Украйна застрашават европейската сигурност

По думите му това е грубо нарушение на международното право и Минските споразумения.

"Подкрепяме безрезервно териториалната цялост на Украйна. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, която той вчера произнесе, с които той поставя под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. Ще работим в рамките на ЕС и НАТО за категоричното налагане на международното право. Ще подкрепим предвидените санкции на ЕС спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драстично", заяви още Христо Иванов.

Той заяви, че настояват защитата на живота и здравето на цивилните да бъде приоритет. "Ще внесем проект за декларация от името на парламента в следващите дни", обяви Христо Иванов.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Даниел Митов попита колко часа е трябвало да се събере смелост по тази тема.

"Витиеватите приказки от типа на руското признаване на Донецката и Луганската републики за независими може да се счита за нарушение на международното право, каквито коментари и изявления чух сутринта, са съвършено неприемливи. Това е меко като всеки сам си преценя. Българският парламент трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса. Нерешителните изяви на хората, представляващи българската държава, не бива да ни затрудняват да вземем ясна и категорична позиция", подчерта Митов.

Той посочи, че ГЕРБ - СДС също ще предложи като проект за решение на НС за декларация.

Даниел Митов представи предложението на ГЕРБ, с което те предлагат 47-ото Народно събрание да приеме декларация за осъждане на грубото нарушение на международното право от страна на Руската декларация и сериозното посегателство върху териториалната цялост на Украйна.

В декларацията си от ГЕРБ-СДС посочват, че категорично осъждат грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна. "Никакъв исторически прочит или въображаеми опасения за собствената сигурност не оправдават военна интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби", допълва се вътре. 

Те призовават партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация, съответстващи на сериозността, която представлява предизвикателството срещу международната архитектура за сигурност. "Българското правителство да участва активно в дебатите около санкциите, защитавайки позицията на България като пълноценен член на НАТО и ЕС с ясни и категорични оценки за действията на Руската федерация", посочват още в декларацията. 

От ГЕРБ-СДС предлагат още българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава и нуждите, заявени от украинска страна. България да обмисли въвеждането на възможен облекчен режим за внос на украински стоки. Подобни кризисни моменти ни задължават пред историята и остават в паметта на поколенията, допълват те. 

БСП призовава за преки преговори за конфликта в Украйна под егидата на ООН

По-рано през деня парламентарната група на БСП за България изрази силна загриженост от последните развития на конфликта в Източна Украйна.

"Признаването на Донецка и Луганска народни републики от страна на Руската федерация може да се разглежда като нарушение на международното право", посочиха от БСП.

С тази стъпка противопоставянето в района навлиза в нова, непредвидима фаза. Настояваме приоритетна цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата региона и отправяме призив за прекратяване на всякакви въоръжени провокации, допълниха от партията. 

В кулоарите на парламента, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също прочете декларация, с която  осъди действията на Русия, които, по думите му, са в разрез на международното право и изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна.

„Възраждане“: Защо руснаците в Донбас да нямат право на самоопределяне като албанците в Косово

От партия "Възраждане" също излязоха с позиция, представена от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Осъждаме нарушаването на тези примирия от страна на Украйна. В последните години, откакто дойде на власт украинският президент Зеленски, Минските споразумения на практика бяха мъртви. Имаше нарушения и от двете страни, трудно е да кажем коя страна първа го е направила. За разлика от официалната пропаганда, която обвинява само Русия, ние виждаме и вина от другата страна. Насърчаването от страна на САЩ на потъпкването на права в Донбас от Украйна доведоха до съответната политическа реакция, защото всяка една държава трябва да защитава не само себе си, но и всички свои сънародници, независимо къде се намират. Дълбоко сме загрижени от управляващите в България, които заявиха подкрепа за американската и украинската позиция, но нищо по отношение на българите в тези размирни райони. Многократно са били нарушавани техни права и не са били защитавани. В Украйна не само българските малцинства са били нарушавани. Ето защо ние искаме демокрацията в Украйна победи, като всички етнически малцинства бъдат защитени и гражданските права да им бъдат гарантирани. Време е колониалното минало на Запада да останат на заден план. САЩ приложиха двоен стандарт, отваряйки кутията на Пандора в правото на самоопределяне", заяви Костадинов.

На въпрос дали подкрепя териториалната цялост на Украйна, Костадинов отвърна, че "Възраждане" подкрепят правото на самоопределяне.