Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на „Царските конюшни“ да получи статут на културна ценност, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Във връзка с вчерашния пожар в имота на премиера докладваха министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

Банов: Бесен съм заради пожара в Царските конюшни


В неделя в сградата избухна пожар, който бе потушен, а при него бе унищожена част от покривната конструкция. Министърът на културата Боил Банов заяви по-рано през деня в телевизионен ефир, че е бесен от случилото се. Експерти ще оценят щетите, а кметът на София Йорданка Фандъкова вече заяви вчера, че ще иска сградата да се възстанови в автентичния ѝ вид.

Оценяват щетите от пожара в "Царските конюшни"

Министър-председателят Борисов подчерта, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара.