Доколкото може да се говори за забавяне на статута на паметник на културата на така наречените "Царски конюшни" в София, то е свързано с това, че се водят дела за собственост. Това коментира министърът на културата Боил Банов пред NOVA. Вчера в сградата на ъгъла на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски" пламна пожар, който унищожи покривна конструкция.
 
Пожар нанесе щети на „Царските конюшни” в София (ОБЗОР)

"Забавянето, доколкото може да се говори за забавяне, е свързано с това, че там се водят дела за собственост. Ако искаме да бъде издаден документ, който прави този паметник реално паметник от национално значение, трябва процедурно да сме готови така, че утре като вкараме документите, да не падне в съда", каза Банов.
 
Оценяват щетите от пожара в "Царските конюшни"

Сградата е защитена по два начина и сега, категоричен и министърът. Тя е защитена преди години, когато сме дали указания да се направи подробният устройствен план. Тези указания са изключително ясни - никакво надстрояване, никакво променяне, никакво събаряне, каза министърът.

"Природни или злонамерени деяния не променят режима на охрана, към който е сградата и към този момент. Режимът е един - сградата трябва да е такава каквато е, а ако нещо се случи - тя се възстановява във вида, в който е", каза Боил Банов.
 
Сградата е обществена към момента, напомни министърът и призна, че е бесен заради пожара. Сградата трябва да бъде възстановена в автентичния ѝ вид, категоричен е Боил Банов.
 
nova.bg