Възможни са краткотрайни повишения на речните нива
Възможни са краткотрайни повишения на речните нива / Dariknews.bg, архив

Възможни са краткотрайни повишения на водните нива в реките от Дунавския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се на информация от НИМХ-БАН.

Водите на Дунав са повишени след дъждовете

В Дунавския басейн днес и утре, в следствие на валежи и повишена почвена влажност, са възможни повишения в горното течение на р. Искър, р. Янтра - в горното течение и водосборите на реките Росица и Джулюница.

За р. Искър прогнозите сочат, че на 10, 11 и 12 май водните нива ще бъдат над средномногогодишните стойности, но под прага за внимание. Днес ще има покачване на водните нива на реките във водосбора над яз. "Панчарево", а на 11 и 12 май - на реките във водосбора на р. Искрецка.

Oпасност от наводнения в района на Мизия и други части от област Враца

В Източнобеломорския басейн, в резултат на валежи, днес са възможни краткотрайни повишения на водните нива в горните и средните течения на реките Марица и Арда. Утре нивото на р. Тунджа в долното течение ще се повишава незначително, в следствие на оттичане.

В Западнобеломорския басейн днес и утре, в следствие на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения на речните нива.

В Черноморския басейн днес и утре се очаква водните нива на наблюдаваните реки да се понижават или да останат без съществени изменения. Краткотрайни повишения, в резултат на оттичане, са възможни в долните им течения.