Водите на Дунав са повишени след дъждовете
Водите на Дунав са повишени след дъждовете / БГНЕС архив

Наблюдава се повишение на водните нива на р. Дунав и вливащите се реки - водните течения остават в речните легла.

Това съобщава Басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен по данни към 14:30 ч. от оперативните дежурни в крайдунавските областни.

Отводнителните помпени станции, стопанисвани от "Напоителни системи", са в работен режим. Водното ниво в коригираните реки не застрашава дигите, изградени по поречията им.

Запушени шахти и пропаднали тротоари след поройния дъжд в Сливен

Река Скът при с. Нивянин и при гр. Мизия е с повишено ниво и протича в речното легло. Организирано е постоянно наблюдение. Към момента при с. Нивянин се наблюдава тенденция към спадане на нивото.

По пътя Монтана-Берковица са залети две временни пътни съоръжения, изградени в коритото на р. Бързия, поради извършване на ремонтни работи на мостовете.
На обходния път на гр. Димово е залята временната отбивна варианта, изградена в коритото на р. Арчар.

Времето на 5 май: Хладно с валежи

Залят е пътят с. Телиш - с. Садовец.

Повишено е водното ниво в дере "Урвата", преминаващо през с. Девинци, има наводнени дворни места.

За останалите реки на територията на Басейновата дирекция се наблюдават повишени водни нива, вследствие на повърхностен отток от водосборните им области, като речните течения протичат в речните легла.

Няма получени сигнали за критични водни нива и аварийни ситуации от речни течения, както и за възникнали критични ситуации, свързани с язовирни стени. Язовирите, които са определени в предаварийно състояние, са под постоянно наблюдение. Водните нива на реките не създават опасност от наводнение към момента.

Източник: БТА