/ ВМА
Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация, съобщиха от здравното заведение. Това е шестата интервенция във ВМА за 2022 година. Реципиентът е 50-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, съобщиха от болницата.
 

трансплантация
ВМА


Трансплантацията бе осъществена в следобедните часове на 7 декември и е продължила 5 часа. По-рано сутринта екипът е излетял със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили (ВВС) до летище Горна Оряховица. Там ги е очаквал екип на великотърновската болница.

Уникална трансплантация у нас: Имплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж

В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.
 

трансплантация
ВМА


Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Медиците благодарят и на колегите си от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД-Велико Търново и специално на техния координатор д-р Сибила Маринова за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите.

Проф. Мутафчийски отчете добри финансови резултати и липса на дългове на ВМА

Признателни сме от сърце и на екипажа на ВВС: командир – капитан Евгени Златанов, помощник-командир – майор Веселин Асенов и борден инженер – капитан Митко Гергов, които за пореден път изпълниха задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия, коментира още проф. Владов.

Първата трансплантация на черен дроб във ВМА е извършена през 2007 година. От тогава в лечебното заведение са направени общо 86 такива интервенции. Към момента в листата на чакащи на болницата има около 20 нуждаещи се.

трансплантация
ВМА

Донор е 71-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив. Трансплантацията става възможна след донорска ситуация, реализирана на 6 декември под ръководството на д-р Сибила Маринова – регионален координатор по донорство за Северен централен регион и началник на отделение "Анестезиология и интензивно лечение“ в търновската болница.

"Моята кауза за даването на пълноценен човешки живот беше продължена. Благородно дело направиха роднините на донора. Те взеха това решение в труден момент. Благодаря и на всички медици, с които заедно дадохме нов живот. С общи усилия донорството и трансплантациите могат да върнат към нормалния живот много хора“, сподели д-р Маринова след трансплантацията.

Експлантацията на черния дроб е осъществена от екип на ВМА, който е кацнал със самолет на летище Горна Оряховица.

ВМА