Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин е на двудневна визита в България. Днес той се срещна с президента Румен Радев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и източния фланг. Това каза Лавин  по време на съвместните изявления с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Той отбеляза също, че приемането на бойна група на НАТО на територията на България, приносът на страната ни към мисията KFOR и мисията на НАТО в Ирак, както и подкрепата на България за Украйна са доказателство са ангажираността на страната. 

БТА

Темата за Балканите е в дневния ред на НАТО. Не обръщаме внимание само на опасностите в Черноморския регион, защото Алиансът се придържа към стратегията за 360-градусов подход.

"Русия и тероризмът са двете основни заплахи за НАТО. Темата за Балканите беше засегната обстойно на срещата на върха във Вилньо, включително от България", подчерта той. Генерал Лавин посочи, че въпросите за случващото се в региона се обсъждат не само в рамките на Алианса, но и в сътрудничество с Европейския съюз. 

Съвременните технологични, икономически и социални аспекти на отбраната и сигурността, както и необходимостта от целенасочени инвестиции в информационна и логистична свързаност бяха сред темите, които президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев обсъди на „Дондуков“ 2 с върховния командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Филип Лавин, който е на посещение в България.

Президентство

Обща бе позицията, че най-значимият елемент в системата на отбраната и сигурността са хората и наред с увеличаването на инвестициите в съвременни технологии в сферата на отбраната, е изключително важно да бъдат вложени усилия и в привличането и мотивацията на млади хора в сектора, тъй като в това отношение се наблюдава отлив не само в България. Президентът Радев открои значението на съвместните учения за придобиването на реални отбранителни способности, условия за което създава и многонационалната бойна група на НАТО в страната ни.

Постигането на ефективно взаимодействие между процедурите на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е от ключово значение за увеличаването на отбранителните способности на страните членки, бе изразената позиция по време на срещата. В рамките на разговора бе откроена необходимостта от по-добра координация между инвестициите, които ЕС, НАТО и отделните държави влагат в изграждането на отбранителни способности и гарантират своята сигурност за постигането на максимален ефект от отделяните за отбрана средства.

Тодор Тагарев и генерал Филип Лавин обсъдиха подходите в отбранителното планиране.

Във фокуса на разговорите бяха адаптацията на Алианса към съвременните предизвикателства и към предизвикателствата на бъдещето. Обсъдени са новите подходи в отбранителното планиране, както и конкретни въпроси от дневния ред на предстоящата Среща на върха във Вашингтон.

МО

Тодор Тагарев е акцентирал върху ролята на Съюзното командване по трансформацията при отчитането на уроците и поуките от войната в Украйна, и прилагането им при организацията, подготовката и планирането на дейностите във Въоръжените сили. 

Обсъдени са космическите технологии и изкуствения интелект за целите на сигурността и отбраната. Особено внимание е обърнато и на човешкия капитал в отбраната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня




 
БГНЕС/БТА