Външно не потвърди данните за съкращения на посолства
Външно не потвърди данните за съкращения на посолства / снимка: Sofia Photo Agency

МВнР не потвърждава данните за съкращения на посолства, изнесени в медиите през тази седмица, заяви говорителят на министерството Весела Чернева в отговор на въпрос на днешния брифинг във ведомството, цитирана от БТА.

Разглеждаме различни варианти, но нито един от тях не се  покрива с изнесеното в пресата, подобни медийни спекулации стават повод за безпокойство у страни - партньори, коментира Чернева.

Според публикации в пресата от началото на тази седмица МВнР предлага закриването на около 30 задгранични мисии.

Чернева опроверга и информация, че базата за заплащане на дипломатите в чужбина е смъкната с 15 процента и че може да се стигне до отнемане на допълнителни средства. Разглеждаме това като последна мярка, която не стои на този етап, посочи говорителят.

Миналата седмица се е състояла първата стъпка от междуведомственото обсъждане на Стратегическия преглед на дипломатическата служба и на предложенията, които произтичат от него - в Съвета по сигурността към премиера. Обсъждано е географското разпределение на задграничните представителства, което се основава на четирите съображения - политически, икономически, съображения на сигурност и наличие на български общности. Било е обсъждано съгласуване на това как трябва да изглеждат посолствата и в какъв състав трябва да бъдат, както и предстоящи промени в закона за дипломатическата служба и управлението на имотите в чужбина.

До края на настоящата 2010 г. предстои реорганизация на централното управление на министерството, съкращения на дългосрочни командировки на служители в задгранични представителства - до 300 бройки. Предстоят и процедури по съгласуване на всяко отделно задгранично представителство, което може да бъде обект на закриване - преди всичко с приемащата страна. Предстои и продажба на ненужни за ведомството имоти - най-малко седем, по разчети на МВнР. Предстоят промени в закона за дипломатическата служба в пет области.

През 2011 и 2012 г. ще се наблегне върху обучението на персонала, на консулските услуги. Предстои преструктуриране на цялостната система на управление на имотите в чужбина и евентуално преструктуриране на Дипломатическия институт и на Държавния културен институт. През 2012 г. при наличие на бюджет се цели оптимизиране на системата на задграничните командировки.