Николай Милков
Николай Милков / БГНЕС
Като пръв приоритет всяко служебно правителство разбира организирането на изборите. Вотът зад граница беше организиран успешно, над 700 секции бяха разкрити. Това заяви външният министър Николай Милков, който направи отчет за свършеното в рамките на мандата на служебния кабинет.

По думите му все по-трудно става организирането на изборите в чужбина. Според Милков причината за това е непрекъснато променящото се изборно законодателство, което изисква все повече детайлизиране.

Вторият приоритет е свързан с войната в Украйна. "Оказвахме помощ в съответствие на решенията на Народното събрание. България беше част от санкциите на държавите членки на ЕС по отношение на Русия. Проявихме гъвкавост и творчески подход по отношение на това да останем сериозен съюзник и партньор в рамките ЕС, но същевременно да бъдат защитени важни национални интереси, за да не доведе до щети за българската икономика. Това беше важно в областта на енергетиката и горивата", посочи Милков и добави, че страната ни е помогнала на украинци от български произход.

Външният министър изтъкна, че страната ни е положила усилия за възстановяване на работата на посолството ни в Киев.

България е завършила Пътната си карта за стъпките си за присъединяване към ОИСР. По думите му до 2-3 години страната ни може да очаква пълноправно членство, но зависи от икономическата ни обстановка и процеси.

По темата със Северна Македония, Милков уточни, че събитията от последните дни са завършили една тенденция, която не е отсега.

Външият министър изрази съжаление, че не са били създадени нужните предпоставки за влизане в Шенген. Но изтъкна като положителен факт, че никога досега България не е имала такава подкрепа да влезе в Шенген.