/ БГНЕС
С над 500 млн. лв. да се увеличи бюджетът за образование за следващата година очаква министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това стана известно от думите му пред журналисти след откриването на новата академична година в Медицинския университет в София.

Оптимист съм, че и следващата година ще имаме един значителен ръст на разходите за образование, последните три години беше между 500 и 600 милиона, отбеляза министърът. Обсъжданията по рамката на бюджета продължават. Минимум 450 млн. лв. ще имаме, които ще са свързани с последната стъпка от увеличението на учителските заплати, увеличението на минималната работна заплата за всички останали, увеличението на възнагражденията на преподавателите във висшите училища, посочи Вълчев.

Убеден съм, че ще има значителни допълнителни средства и за системата на предучилищното образование, каза той.

Между 3500 и 4000 деца се очаква да бъдат допълнително обхванати от системата. За всяко едно дете на 4 години, което е обхванато, общините ще получат близо 300 лв. годишна сума за издръжка и хранене, посочи министърът. Може би 25 млн. лв. допълнително ще има за намаление на таксите за всички деца в предучилищна възраст (от 3 до 6 г.), допълни той.

Според министъра училищата се справят с организацията предвид ситуацията с ковид епидемията. Системата на образованието доказа и пролетта, и сега, че е отговорна, дисциплинирана, допълни той.

Във връзка с излязлата в публичното пространство информация, че няколко ученици от два класа в 125-то училище в София са с COVID-19, но не са поставени под карантина навреме, тъй като директорът не е успял да се свърже с РЗИ, Вълчев увери: „Не съм запознат в подробности със случая, но ми докладваха, че действително има проблем понякога във връзката със служителите на РЗИ-тата. Затова миналата седмица направихме работна среща, а аз инструктирах началниците на регионалните управления, а министър Ангелов – на РЗИ-тата. Има бърза връзка. В движение усъвършенстваме организацията“, допълни още той.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов също увери, че ще извърши проверка и ще информира медиите и обществеността за подробностите около този случай. 
БТА, БГНЕС