Вуйчото на убития в Борисовата градина Георги Игнатов изрази притеснения, че обвиненият за тежкото престъпление Йоан Матев може да се укрие, ако излезе на свобода.

Матев бе задържан през февруари - година и половина след убийството на Георги. След като прекара осем месеца в ареста, Софийският градски съд му наложи мярка "Подписка". Причината е, че е изтекъл позволеният от закона срок за задържане. Обвинителният акт все още не е внесен в съда.

Обвиненият за убийството на Георги в Борисовата градина излиза от ареста?

Прокуратурата и защитата на 19-годишния Матев спорят
дали трябва да се спазва този период за максимално пребиваване в ареста, който е за непълнолетни, или  срокът от година и половина за навършилите 18 години. Държавното обвинение протестира определението за мярката пред втора инстанция, така че Матев остава в ареста до идния вторник, когато ще се произнесе Апелативният съд.

„Като научих, че го пускат, бях шокиран. Защитата на Йоан Матев технически се е опитвала да заобикаля всички етични форми на правото. А прокуратурата е опитвала да ги спре”, коментира пред NOVA Илиян Георгиев, вуйчо на убития Георги. Според него младият мъж трябва да бъде съден като пълнолетен, а не като дете: „Той е бил на ръба на пълнолетието. За мен той е разсъждавал съвсем хладнокръвно в деня, в който е извършил убийството. Той не е дете". „Страхувам се, че може доказан за мен убиец да излезе на свобода и да се разхожда срещу подписка. Това звучи абсурдно”, категоричен беше той.  

Приятелката на Георги: Взирах се в лицата на хората, търсейки убиеца му

Георги Игнатов беше намерен убит с нож на 2 юни 2015 година на пейка в Борисовата градина. Дълго време полицията се опитваше да намери извършителя. Камери в района заснеха как от мястото бяга момче. Кадрите дори бяха изпратени в чужбина за обработка.

Вуйчото на убития в Борисовата градина Георги: Вярвам, че Йоан е извършителят

За разкриване на убийството са проверени над 400 души. Матев попаднал в полезрението на разследващите половин година преди задържането му и с течение на времето се превърнал в основен заподозрян. Той бе арестуван през февруари тази година.
 

Проговори майката на Йоан Матев: Вярвам в сина си

При разпит ден преди задържането на Матев свидетел потвърдил самоличността му и посочил мястото, където е скрит ножът, с който е извършено престъплението. Смята се, че мотивът за убийството е грабеж.

Йоан Матев с регистрация за кражба година преди убийството на Георги

Според съдебнo-медицинска експертиза ножът пасва на прободната рана на Игнатов. ДНК експертиза обаче не е могла да се направи, тъй като по ножа не са били открити биологични следи.

По ножа от убийството на Георги в Борисовата градина няма ДНК

Адвокатът на Йоан Матев посочи, че няма категорични доказателства, че именно клиентът му е извършил престъплението

Обвинителният акт все още не е внесен в съда, а за това от прокуратурата винят защитата на Матев, като твърдят, че се използвали хватки за забавяне.

nova.bg