Увеличението на броя на секциите в чужбина не е повлияло на броя на гласоподавателите зад граница
На 24 септември ЦИК е взело решение за откриване 681 автоматични секции зад граница. Това показва, че промените в Изборния кодекс, де факто затвърждава практиката за увеличен брой секции зад граници. На 19 октомври е изтекъл срокът за подаване на заявления. По сметки на МВнР, общо ще станат 760секцииите, които ще бъдат разкрити в чужбина. Това стана ясно от брифинг на МВнР относно организирането на изборите 2 в 1 в чужбина.

В около 200 секции ще се гласува с машини, но решението е на ЦИК. Ще има нужда от 360 машини, по сметки на министерството, а ЦИК ще прецени къде ще има нужда от две машини в секция. Има спад на подадените заявления, на предишните избори са били 70 хиляди, а на априлските - 80 хиляди, а сега са около 58 хиляди.

От МВнР уточниха, че най-често се сблъскват с проблеми с представители на политическите партии в секциите. Те искат от ЦИК да се изтегли този процес възможно най-рано, защото се получава така, че понякога някои от назначенията им се падат на хора, които не знаят, че имат такава роля, а от МВнР не могат да намерят контактите им и нямат връзка с тях.

Няма да се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите

От МВнР са получили предложения от организации и хора зад граница за подобряване на процеса на вота в чужбина. Една от тях е Мрежата на изборните доброволци зад граница. Те са адресирали до МВнР и до ЦИК идеи за система за по-добра комуникация и координация за протичането на изборите. МВнР ще подкрепи идеята, въпреки че това е в правомощията на ЦИК.

От Външното министерство поискаха и повече обучение на представителите и членовете в секционните избирателни комисии, за да може да протекат по-леко и спокойно изборите.

Изтича срокът за подаване на заявления от българите, които искат да гласуват в чужбина

От МВнР призовават ЦИК да излязат с решения в деня преди изборите, а не в деня на изборите, когато всеки път имало проблеми, свързано с тълкуването на Избирателния кодекс за вота зад граница.

"Най-голямото предизикателство е втори тур на президентските избори, ако има. Ще сме изправени пред една много голяма трудност. При промяната на ИК и увеличаването на секциите зад граница на 700-800, в много кратко време трябва да изпратим бюлетини. ЦИК обмисля варианта да прати нови машини оттук, което ще ни натовари нас, а това е много голямо предизикателство. Ако не получим машините и бюлетините до 16 ноември, ние не сме сигурни, че можем да ги доставим навсякъде за втори тур. Дори да е на 16 ноември ние не сме сигурни, че ще успеем да ги доставим навсякъде. Затова се надяваме на 15 ноември поне да получим част от книжата и машини. Сортира се по секции, опакова се, имаме много малко работни дни - в съботата на много места е неработен ден. Епидемичната обстановка ще затрудни допълнително обстановката", отчитат от МВнР.

Прокуратурата и ДАНС създават междуведомствено звено за изборите 2 в1

Увеличението на броя на секциите в чужбина обаче не е повлияло на броя на гласоподавателите зад граница.

650 са секциите, които ще се разкрият извън консулските представителства на България.

Най-много секции ще има Великобритания, което е традиционно - между 130 и 140 секции се очакват там. В Турция ще бъдат разкрити между 115 и 120.