ВСС призовава случаят „Златанов” да не се използва като аргумент за съдебна реформа
ВСС призовава случаят „Златанов” да не се използва като аргумент за съдебна реформа / снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отправя призив случаят с откраднатите тефтери на Филип Златанов да не бъде използван като повод за аргументиране на съдебна реформа. Това заяви пред журналисти представляващият съвета Соня Найденова. Тя коментира, че реакцията на съвета, изразяваща се в дискусията днес, не е обрана. ВСС няма да упражнява институционален контрол, коментира още Найденова.

Тя призова политическите коментари да не бъдат спекулативни, а съдебната власт да не се използва като удобно извинение от една или друга политическа партия. Необходимо е трайно законодателно решение по проблема с експертизите, коментира още Соня Найденова.

Членовете на съвета възстановиха като съдия в Софийския районен съд досегашния заместник-министър на правосъдието Петко Петков и като прокурор - Андрей Янкулов, който беше заместник-министър на вътрешните работи.

По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров призова да спрат „упражненията” на гърба на прокуратурата и съдебната власт по казуса с изчезналите тефтери на Филип Златанов. Цацаров остро се противопостави на политически изказвания от вчера, в които случаят „Златанов” беше определен като „Костинброд 2”.

Обвинител номер 1 в държавата поиска спекулацията по случая да приключи и призова, който ще се упражнява и ще казва защо прокуратурата не е стигнала по-далеч, да си даде сметка как се стига по-далеч пред съда. От изказването на Цацаров стана ясно, че заради начина, по който се съхраняват вещестествени доказателства е започнала проверка в столичното следствие.

Кражбата на тефтерите е предмет на разследване, припомни Цацаров и допълни, че следват изводи и конспирации. Някои хора със злорадство в тази зала (на ВСС) ще прочетат, че предстоящият доклад е лош. Ние опитваме да правим всичко и затова призовавам политиците и говорителите им: „Хайде стига вече!”, бяха думите на Цацаров.