ВСС образува дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково
ВСС образува дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково / снимка: DarikNews.bg, архив
Иван Ванчев
47140
Иван Ванчев
Миглена Тянкова
  • Иван Ванчев
  • Миглена Тянкова

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. То е по предложение на главния прокурор Борис Велчев, който настоява за уволнение на Ванчев, поради уронване на престижа на съдебната власт.

В момента Ванчев е в отпуск. Следващата седмица се очаква главният прокурор да поиска временното му отстраняване.

Запознати с историята разказват, че поводът за скандала е личен - в ревността си окръжният прокурор на Хасково решил да проследи своята близка приятелка Миглена Тянкова, която по стечение на обстоятелствата е председател на Районния съд в Хасково и кандидат за председател на окръжния. Ванчев наел частни детективи, които да записват и филмират всичките й срещи. Така в кадър попаднали и висши магистрати, а материалите от видео- и аудиопроследяването се превръщат в компромат, който е бил предаден на поръчителя - окръжния прокурор.

Началото на скандала, който разтърси прокуратурата в Хасково, било през лятото, когато Иван Ванчев наел частна детективска фирма от София. Без да подозира, че животът й се филмира, Тянкова се срещнала с едни от най-влиятелните магистрати у нас, сред които се спряга и името на председателя на ВКС Лазар Груев. Така и те попаднали в кадър. Копие от компромата остава при детективите.

Всички записи са иззети. За Дарик Иван Ванчев коментира, че каквото и да има, то е лично и не касае работата му, като прокурор. Той сподели, че за всичко е научил от медиите и никой от висшестоящите не е разговарял с него. Новината той определи като силно преувеличена.

Миглена Тянкова поиска извинение от колегите си, които също са се оказали, забъркани в разтърсилия съдебната система скандал.

Иван Ванчев бе избран от ВСС за шеф на Хасковската окръжна прокуратура през лятото на 2009 г. Това е неговият втори мандат. Тогава той спечели надпреварата с Петър Мидов и Светлозар Костов, който пък наскоро бе избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.