ВСС не избра председател на Софийския районен съд
ВСС не избра председател на Софийския районен съд / cнимкa: Sofia Photo Agency

Висшия съдебен съвет избра двама зам.-председатели на Софийския градски съд, но не успя да избере председател на Софийския районен съд.

За поста председател на Софийския районен съд на мястото на Иван Колев, който стана член на Висшият съдебен съвет, имаше две кандидатури. Съдията Алексей Трифонов, предложен от председателя на Софийски градски съд Светлин Михайлов, и Петко Сантиров.

Алексей Трифонов бе известен като съдия по делото срещу Елена Костова за Фондация „Бъдеще за България” и Антон Милтенов – Клюна. За него гласуваха девет души от 25-членният висш съдебен съвет, за Сантиров – четирима. Бяха подадени един невалиден вот, един празен плик и осем бели бюлетини. Тъй като нито един от двамата кандидати не събра минимум от 13 гласа, избор няма и сега процедурата трябва да започне от начало с издигане на кандидатури.

От трима предложени за издигане за заместник-председатели на СГС отпадна Мария Вранеску. Зам..-председател и ръководител на Гражданска колегия стана Богдана Желязка, а на Административна колегия – Николай Димов. За председател на Окръжен съд – Перник бе избрана Елена Крумова, а на Окръжен съд – Кюстендил председател стана Росица Янева.