Вежди Рашидов и Вселенския патриарх Вартоломей І
Вежди Рашидов и Вселенския патриарх Вартоломей І / Пресцентър на НС
Председателят на 48-ото НС върна жеста с Евангелие със златен обков
Вселенският патриарх Вартоломей І прие на лична аудиенция председателя на Народното събрание Вежди Рашидов. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на официално посещение в Република Турция, съобщават от пресцентъра на НС.

Вселенският патриарх отправи благословия да има мир на Балканите и пожела просперитет на българския народ и държава. Винаги се радвам на посещение на българска делегация и отправям молитви за българския народ, отбеляза Вартоломей І. Честитя ви славното Рождество Христово и ви пожелавам благодатна нова година, добави той.

Вартоломей Вежди Рашидов
Пресцентър Народно събрание

Моля да предадете братския ми поздрав към негово блаженство Българския патриарх Неофит и към всички архиереи на Българската православна църква, на всички членове на българския парламент и всички държавници, които работят за България, каза Вселенският патриарх. Той посочи, че от няколко години България е член на голямото европейско семейство и заедно с Румъния, Гърция и Кипър представя културата на православните държави пред европейските народи.

Вежди Рашидов Вселенски патриарх
Пресцентър на НС

Вселенският патриарх подари на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов Коран на арабски и гръцки език, а председателят на парламента - Евангелие със златен обков.

Вартоломей Вежди Рашидов
Пресцентър Народно събрание

На срещата в сградата на Вселенската патриаршия в Истанбул присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателят на ПГ „Български възход“ Стефан Янев, заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (ПГ  „Продължаваме промяната“), Сезгин Мехмед (ПГ на ДПС) и Николай Дренчев (ПГ „Възраждане“).