Емко
Емко / БГНЕС
Въпреки че лицензът на оръжейния завод "Емко" беше върнат, работници от предприятието отново излязоха на протест пред Министерския съвет. Този път те настояха да бъде решен въпросът с блокираната на пристанище Бургас продукция и както и да намери разрешение проблема с договорите на Емко с Кинтекс. В протеста се включиха и служители на Дунарит.

След заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна, че констатираните преди време нередности в работата на завода "Емко" са отстранени.

НАП и полицията проверяват оръжейния завод "Емко"

"Мога да обеща на работниците, че ние бързо ще разглеждаме техните искания, защото за стоката, които те са произвели има голям интерес...по най-бързия начин ще им дадем лицензите, тоест правата те да ги изнесат", обясни Караниколов. Думите на министъра обаче не успокоиха протестиращите.

Гневът и призивите за оставка бяха насочени към цялото правителство. Хората от "Емко" са против държавата да налага конкуренция между родните оръжейни предприятия и чакат разрешаване на заплетения казус с Кинтекс.

Служителите на "Емко" отново на протест

"Днес сутринта той обяви на цялото общество "върнахме им лиценза", да но ни откраднахте продукцията г-н министър, откраднахте ни договорите", заяви Димитрина Маркова от оръжейния завод.

От своя страна министър Караниколов подчерта, че не е нареждал да бъдат прекратени договорите между "Емко" и Кинтекс. Според него обаче цените предложени от ВМЗ Сопот са с 10 процента по-ниски и заедно двете фирми ще постигнат по-добра печалба.

"Дори да се забавим с десет седмици с доставката на тази продукция към трета страна - това ще се покрие от разликата, която е дадена от ВМЗ", добави Караниколов.

Следващата седмица работниците от "Емко" отново ще излязат на протест. Докъде ще стигне спорът между държавата и работниците от "Дунарит" и "Емко" тепърва ще видим.