Емко
Емко / БГНЕС
Стотици работници на военния завод "Емко" се събраха пред Министерски съвет, за да протестират с искане да се върне лиценза за износ на предприятието. Недоволството на работниците успя да предизвика среща между ръководството на завода и министъра на икономиката Емил Караниколов. Министърът пое ангажимент да изисква резултатите от проверката на министерствого на вътрешните работи  във фирмата и ако няма съществени нарушения да свика междуведомствения съвет по отбрана, който да върне лиценза на предприятието. 

Връщат лиценза на "Емко", ако констатираните нередностите са отстранени

За пореден път протестиращите работници изразиха опасения, че могат да останат на улицата след като лицензът на предпрятието е отнет. Един от тях е емил иванов.

"Сега като се спре това производство какво става, тези заводи, които са построени - какво ще стане с тях", попита Иванов.

След няколко часа икономическият министър прие ръководството на завода, което промени рязко нагласата си към държавата. Изненадващо, след срещата с министъра директорът на обособеното производство в град Трявна Славчо Димиев изрази надежда, че държавата ще побърза с решението си за Емко.

"Искрено се надявам в честността на министъра, че обективността ще надделее", обясни той.

Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври

Министър Караниколов обеща да ускори решението за лиценза на завода. "Веднага щом имам доклад, имам уговорка какво ще направим. Междуведомственият съвет ще бъде свикан извънредно при всички положения", допълни министърът.

Протестиращите пред Министерския съвет обаче не повярваха на думите на министъра и поискаха той да излезе пред тях. Румяна Тацева беше сред най-скептичните, че държавата ще върне лиценза и "ЕМКО" няма да загуби важни договори.

"Ако ние не спечелим, ако нас ни смачкат, ако ни пречупят - значи няма надежда за България", бе категорична Тацева.

 Очаква се утре да стане ясно дали МВР е открило съществени нарушения в работата на предприятието и дали ще продължат протестите.