/ БГНЕС
Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври. Това заяви пред БНР икономическият министър Емил Караниколов.
 
Лицензът на оръжейното дружество бе временно отнет заради нередности, свързани със съхранението на боеприпаси. Последваха серия от протести на работещите в "Емко", включително пред Народното събрание, които заподозряха сценарий за "притискане" на предприятието.
 
Борисов настоява проверките за "Емко" да са в съкратени срокове

На 6 октомври ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, посветено на "Емко", каза министърът. Такова заседание бе насрочено за 25 септември, след като премиерът Бойко Борисов каза на заседание на Министерския съвет миналата седмица, че казусът трябва да бъде решен бързо.
 
В понеделник обаче от МВР се оправдаха, че проверките са приключили, но обобщаването на резултатите от тях и докладът ще са готови до 4 октомври.
 
Стотици работници от "Емко" се събраха на протест пред парламента

"Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в "Емко" и те по най-бързия начин ще си получат лиценза", каза министърът, като подчерта, че става дума за лиценза за износ и внос, тъй като дружеството има лиценз за производство и вътрешна търговия. По думите му в Междуведомствения съвет е получена справка от МВР за констатирани нарушения, свързани със съхранение на боеприпаси.
 
Отнеха лиценза за търговия на оръжейния завод "Емко"

"Такъв е законът. Когато има проблем със съхранението, е логично да се позволи износа, за да могат да бъдат изнесени, но пък в закона в момента, текстът на нормативния акт казва, че се спират лицензите за износ и внос. Ако бяхме тръгнали да изменяме закона и да се спира лиценза за производство, щяхте да кажете, че го правим точно за конкретния случай", коментира Караниколов.