/ БГНЕС
Служители на военния завод „Емко“ излязоха на протест пред Народното събрание с искане да се възстанови лиценза на предприятието. В края на юли лицензът на фирмата беше отнет заради установени нередности.

Отнеха лиценза за търговия на оръжейния завод "ЕМКО"
 
"Емко" няма нужда от спасение, коментира пред журналисти в парламента Красимир Падарев, директор на "Емко"-Монтана. По думите му, предприятието е в опасност, защото му се правят спънки и пречки, нарушава се законовият ред в държавата.

Пращат се проверки - оправяме нещата, отново не ни връщат лиценза, обясни Падарев и подчерта, че всички установени нередности, са отстранили.

Протестна подписка в защита на ЕМКО и в Монтана
 
„Вчера забележката от служба КОС в с. Белица е за сандъци с нещо си, които били с два см. по-близо до стената, това е чисто заяждане, подкрепи твърденията си директорът. Ако нещата продължават по този начин "Емко", няма да може да издържи дълго“, алармира той.
 
В завода в Монтана работят около 400 души, в Трявна - 650.
 
Красимир Падарев добави, че няколко пъти са канили министъра на икономиката, но до момента той не е отишъл.
 
„В същото време министърът, когато излязоха русенските ни колеги, побърза да отиде там, за да спре скандала“, упрекна той принципала на предприятието.

Държавата ще изкупи оръжейното предприятие "Дунарит"

Междувременно от БСП заявиха, че искат изслушване на икономическия министър Емил Караниколов от икономическата комисия идната сряда заради случая с отнетия лиценз на завода за боеприпаси "Емко" и протеста на работниците. Това обяви пред журналисти в парламента Жельо Бойчев, след среща на ПГ на левицата с протестиращите пред сградата на НС работници от производствените площадки на завода в Монтана, Трявна, с. Белица, Русе.
 
Социалистите ще настояват да чуят от министъра как ще бъдат запазени работните места и гарантирани международните договори, които дружествата от военния комплекс са подписали.
 
„Първо казваме, че трябва да се спазват законите, второ - ако има нарушения, те трябва да бъдат отстранени и да се даде възможност на българския бизнес да работи, да запазва и разширява работни места, да изнася“, добави Румен Гечев.
 
По думите на Гечев, освен за работещите във фирмата около 1300 души, негативни последствия може да има и за още няколко хиляди работни места на поддоставчици.