Емил Караниколов
Емил Караниколов / БГНЕС
Държавата ще изкупи оръжейно предприятие
94511
Държавата ще изкупи оръжейно предприятие
  • Държавата ще изкупи оръжейно предприятие
Държавата ще изкупи оръжейното предприятие "Дунарит", обяви на специален брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов.  Той обеща, че оглавяваното от него ведомство гарантира, че ще бъдат запазени работните места в предприятието.

Отнеха лиценза за търговия на оръжейния завод "ЕМКО"

Министерството на икономиката преговаря за погасяване на 67 милиона лева изискуеми кредити на "Дунарит" към КТБ. По настояване на  министър Караниколов се очаква управителят на завода да назначи прокурист на фирмата, за да спре процедурата по отнемане на лиценза на дружеството.

Ръководството на "Дунарит" подаде оставка, заводът продължава работа

До тази мярка се стигна след като прокуратурата повдигна обвинение на ръководството на "Дунарит". Обвиненията срещу тримата шефове на фирмата създадоха условия за отнемане на лиценза на компанията. Министър Караниколов обеща заводът да продължи да работи.

Емил Караниколов
БГНЕС

"Аз съм сигурен, че Министерството на икономиката като принципал ще гарантира запазване на дружеството, оптимизиране на дейността му, както и запазване на работниците. Те са около 1300 човека", посочи той.

Забраняват приватизацията на акции и дялове на държавни дружества

Сделката по придобиване на собствеността на компанията от страна държавата ще се осъществи през държавната консолидационна компания , която ще плати за заемите на "Дунарит". На каква цена ще бъдат изкупени активите на дружеството все още не е ясно