Емил Караниколов
Емил Караниколов / БГНЕС
Отнет е лицензът за търговия на оръжейният завод "ЕМКО" заради открити нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той каза още, че правата на работниците там са гарантирани, но са необходими мерки, които да осигурят тяхната сигурност. 

Междуведомствен съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет е взел решение да бъде отнет лиценза в рамките на 6 месеца или до отстраняване на нарушенията, които разясни министър Караниколов.

Ръководството на "Дунарит" подаде оставка, заводът продължава работа

"В складовата база се държат боеприпаси и вещества, които не трябва по закон да са на едно място. Това е изключително опасна и за работещите и за населението на този регион. На двора на производствената площадка се държат боеприпаси. Това е забранено от закона.", заяви министърът.

Забраняват приватизацията на акции и дялове на държавни дружества

Извършени са проверки и в други фирми от отбранителния сектор, но в тях не са открити нарушения. Според ресорния министър се нагнетявяа напрежение във военнопромишления комплекс. В отговор на протестите на около 400 работници от "ЕМКО" министър Караниколов заяви:

"Те към момента са защитени, защото те работят. Въпросът е да осигурим тяхната сигурност. И това е задължение на техния собственик.", допълни той. Производството в предприятието не е спирало и ще продължи да работи, поясни министърът.