/ Sofia Photo Agency, архив
Държавата забранява приватизацията на акции и дялове от дружества с държавен капитал и спира вече започналите процедури по приватизация на такива дялове. Това предвиждат промени в закона за приватизация и следприватизационен контрол, публикувани за обществено обсъждане. Министърът на икономиката и бивш директор на Агенцията по приватизация Емил Караниколов посочи като причина случилото се раздържавяване на над 98 процента от държавните дружества, за които не е имало забрана, както и липсата на интерес към непродадените акции и дялове.
 
Законопроектът предвижда възможност за продажба на обособени дялове от дружествата, но само с решение на Народното събрание.
 
"Първо, държавата от тук нататък мисли да развива тези дружества, а второ - така или иначе 1994-1995 година започва приватизацията, към този момент това е бил единственият способ за раздържавяване, по-късно 96-77 г. се появява концесията и други форми на публично-частно партньорство. Още веднъж казвам, че е изчерпан ресурсът на българската държава за приватизация. Дружествата, които към момента са останали, съществуват над 20 години и се развиват, а тези в Министерство на икономиката излизат и на печалба", каза още той.