Връщането на мандата от Николай Добрев през 1997 г. е символ на разума според Първанов
Връщането на мандата от Николай Добрев през 1997 г. е символ на разума според Първанов / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Връщането на мандата от Николай Добрев през 1997 г. е символ на разума, заяви Първанов
25763
Връщането на мандата от Николай Добрев през 1997 г. е символ на разума, заяви Първанов
  • Връщането на мандата от Николай Добрев през 1997 г. е символ на разума, заяви Първанов

Датата 4-ти февруари трябва да стане символ на разума. Това заяви президентът на Република България Георги Първанов. Той взе участие в дискусия на тема "Доблест 2010 - 4 февруари през погледа на младите", организирана от Фондация „Институт „Николай Добрев". Студенти, журналисти, политолози и политици се опитаха да намерят отговор на въпроси като обединена ли е нацията и наивно ли звучат думите доблест и ценности в политиката днес.

4-ти февруари 1997 г. ще остане в историята като денят, когато Николай Добрев се отказа от получения мандат от президента Петър Стоянов. По думите на Първанов това решение не е било необмислено или прибързано. „Преди да се вземе решението са анализирани тонове документи за икономическото състояние, за социалната обстановка, за политическия ресурс на едно такова управление", каза държавният глава.

Ето как президента описа Николай Добрев: „Кольо Добрев, Бог да го прости, е такъв символ на морала в българския преход, на морала на XX-ия български век. Няма много такива примери, като един персонален символ, не го буквализирайте политически и партийно".  
 
Президентът Първанов, заяви че винаги ще отхвърля внушението, че случилото се на 4-ти февруари е плод на страха. Той допълни още, че трябва да има улица, която да носи името Николай Добрев.