Времето през април: от минус 1 до 33 градуса

/ Thinkstock/Getty Images
Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 1 и 4 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите й през тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 5 до 2 градуса.

Месечната сума на валежите средно за страната през април ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

След хладна неделя ще се радваме на истинска пролетна седмица

На 1 април през страната ще премине студен атмосферен фронт
и температурите за кратко ще се понижат. Ще има и валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и вероятността за валежи е малка. Ще се установи югозападен пренос и отново бързо ще се затопли.

пролет зайче пиле
Thinkstock/Getty Images

През повечето дни от първото десетдневие на април температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Около Великден обаче ще се увеличи вероятността за превалявания, а в самия край на десетдневието и температурите ще се понижат.

13 приказно красиви места, които да посетите тази пролет (СНИМКИ)

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до средните за периода. Времето ще бъде променливо, ще има и превалявания, на места с гръмотевици.

време пролет
Thinkstock/Getty Images

В периода 15-18 април ще има вероятност за обстановка с по-повсеместни и временно интензивни валежи. В отделни дни, при ясно и тихо време, сутрешните температури ще остават близки до 0 градуса и има опасност от слани.

време пролет
Thinkstock/Getty Images

И през третото десетдневие на април по-вероятно е да се запази динамиката на атмосферата. Остават условията за валежи, предимно в следобедните часове, краткотрайни, с петнист характер и с различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици. Повече слънце ще има до обяд. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки до обичайните.


Пет места в света, където е вечна пролет (СНИМКИ)

Климатичната справка определя април като типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

време пролет
Thinkstock/Getty Images

Според астрономическата справка в началото на април слънцето у нас изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 43 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 23 минути, и залязва в 20 часа и 25 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 2 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 8 април - последна четвърт, на 16 - новолуние, на 23 - първа четвърт, а на 30 април - пълнолуние.


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg