”Ворскла” сезира прокуратурата за препродажба на продукция от „Кремиковци”
”Ворскла” сезира прокуратурата за препродажба на продукция от „Кремиковци” / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

”Ворскла Стийл България” ще сезира прокуратурата за очакваната препродажба на продукция, изработена от „Кремиковци” по договора за ишлеме с украинската компания. Това съобщи изпълнителният директор на ”Ворскла Стийл България” Виктор Демянюк в предаването „Денят” на Дарик. По-рано днес министърът на икономиката обеща съдействие в максимално кратки срокове да бъде препродадена готовата продукция в „Кремиковци” и с тези пари да бъдат изплатени заплатите на работниците за август и септември.

Ето какво още каза той:

Какви действия ще предприеме срещу тези действия компанията, която ръководите?

Още тази вечер ние написахме едно официално писмо, връчихме го на адвоката на „Кремиковци”, да го уведомим за антизаконни действия. Копие от такова писмо пуснахме и до Министерството на икономиката. И сега ще сезираме прокуратурата за тези незаконни действия. Съществува конвенция за защита на инвестициите. А това, което правим в България, е един вид инвестиция. И България е подписала тази конвенция и би трябвало да възтържествува закона. Съществува един сценарий по затваряне на комбината и в него е записано, че това трябва да стане с нашите ръце. Ние нееднократно заявявахме, че сме против да участваме в такова мероприятие.

Кой е авторът на този сценарий?

Не мога сега да ви кажа, но надяваме се, че в близките дни ще научим.

Българската държава, ръководството на комбината…

Не, не. Става въпрос за конкретни бизнес интереси.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.

Повече за случващото се в "Кремиковци" четете тук