Военният министър: Теоретично България би могла да участва в сухопътна операция
Военният министър: Теоретично България би могла да участва в сухопътна операция / снимка: БГНЕС

Теоретично бихме могли да участваме в сухопътна операция срещу Ислямска държава, но до момента не сме водили разговори в този смисъл. В това увери медиите в Народното събрание министърът на отбраната Николай Ненчев.

Предполагам, уточни той, че решението ще се вземе на ниво министри на отбрана от ЕС, съответно от НАТО, и тогава ще преценим под каква форма и как ще участваме.

В момента, по думите му, няма поискана конкретна помощ от България. Ненчев отбеляза, че ако такова искане постъпи, страната ни ще се отзове в рамките на възможностите, с които разполага.

Борисов: България е страна, която не воюва

"Не знам какво очакват от нас, но доколкото разбирам, очакват в позициите, в които са те, в някои международни мисии да бъдат подпомогнати от други страни-членки на ЕС, за да могат да се концентрират върху вътрешните си проблеми", добави Ненчев.

Министърът подчерта, че до момента не е обсъждана военна помощ. Чудя се, ако ни зададат конкретни въпроси, как ще постъпим, коментира той и уточни, че досега чл. 42 ал.7 от Договора за ЕС никога не е прилаган и за пръв път се задейства тази процедура. На мен ми се иска това да се случи в рамките на двустранни разговори, не сме водили досега такива, съобщи още Николай Ненчев. Няма поискана от нас помощ, но сме длъжни да окажем, ако това стане, добави той.

Тя би могла да е логистична, обмен на информация. Разполагаме с доста информация, свързана с военното ни разузнаване - считам, че в тази посока биха могли да поискат нещо, биха могли да поискат и експертиза, допълнителни данни за бежанските потоци, предположи министърът на отбраната като декларира, че в този случай ще окажем пълно съдействие.

Министър Митов: Не е искано съдействие от България срещу Ислямска държава

Ненчев не се ангажира с прогноза дали евентуално от нас може да бъде поискано да участваме с контингент. Ние и към този момент имаме контингенти, така че си вършим достатъчно добре работата, заключи той.

Николай Ненчев, както и колегата му Даниел Митов, потвърди, че автоматите, за които се появи информация, че са открити във Франция и имат български произход, са произведени 70-80-те години. Ненчев обеща проверка по случая, която, според него, щяла да бъде трудна. Дори хипотетично да предположим, обясни той, че са произведени у нас, не бихме могли да носим отговорност за тях.

Източник: БТА