Министър Митов: Не е искано съдействие от България срещу Ислямска държава
Министър Митов: Не е искано съдействие от България срещу Ислямска държава / снимка: БГНЕС
Министър Митов: Не искано съдействие от България срещу Ислямска държава
82820
Министър Митов: Не искано съдействие от България срещу Ислямска държава
  • Министър Митов: Не искано съдействие от България срещу Ислямска държава

България е готова да помогне на Франция, ако има нужда, но до момента няма поискана помощ. Това коментира външният министър Даниел Митов в кулоарите на парламента.

„По силата на член 42, алинея 7 от договора за ЕС Франция поиска помощ от всичките страни членки, но това ще става на двустранна основа. До момента не е искано такова двустранно съдействие от наша страна", каза Митов.

Външният министър подчерта, че за участие на България във военни действия към този момент не се говори по никакъв начин: „Военни действия текат от доста дълго време. Има международна коалиция срещу „Ислямска държава", която повече от година нанася въздушни удари по съответните цели в Сирия. Ние сме помогнали по друг начин - изпратили сме въоръжение, муниции на кюрдските въоръжени сили - това стана преди повече от година".

Митов: Ще се стигне до сухопътни войски, иначе няма как ИД да бъде изкоренена

Според министър Митов няма как да си представим, че Ислямска държава ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак - територията, която е завладяла до този момент, без сухопътни операции: „Как ще стане това, нашата теза е, че тук трябва да са много силно въвлечени държавите от региона и разбира се самата Сирия".

„Русия има своята роля в решаването на конфликта в Сирия и стабилизирането на тази държава, но в същия момент аз съм казал много пъти и е още валидно - не може да се предполага оставането на Башар Асад на власт, не могат да се поставят подобни предварителни условия и не бива да се действа сепаративно, така както тръгна да действа Русия", добави още Даниел Митов.