/ БГНЕС
"Българи от малцинството ни в Украйна, като украински граждани, се бият на фронта в редиците на украинската армия срещу агресора", това написа в официалния си профил във фейсбук военният ни министър Драгомир Заков. 

По думите му дори има и "загинали за свободата на Украйна."

"Това е истината и всяко друго говорене е манипулация", посочи още министър Заков. 



Военна помощ за Украйна: Писмо от Зеленски и скандали в парламента (ОБЗОР)

Междувременно днес депутатите се върнаха на работа за пръв път след великденската ваканция. Преди обяд под формата на дебат те обсъждат военната помощ за Украйна, като ще бъдат разгледани три проекторешения по тази тема на извънредното заседание от 15:30 ч.

В българския парламент тази сутрин е внесено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това съобщи по-рано през деня зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов. То е депозирано от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Писмото е следствие от разговорите в Киев на премиера Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Българска делегация посети Украйна миналата седмица. В писмото, депозирано в НС, се потвърждава, че Киев иска от България украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас, както и подкрепа за европейската интеграция на страната.

Съобщението гласи следното:

"Уважаеми народни представители, въз основа на срещата и разговорите между президента на Украйна Володимир Зеленски и министър-председателя на България Кирил Петков, състояли се в Киев на 28 април т.г., като посланик на Украйна ви моля за предоставяне на следната помощ за Украйна:

1. Продължаване с подкрепата за членство на Украйна в ЕС
2. Помощ за украинските граждани, бягащи от войната
3. Осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна
4. Засилването на енергийно сътрудничество
5. Ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България
6. Продължаване на доставките на хуманитарна помощ".