/ БТА
В българския парламент тази сутрин е внесено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов. То е депозирано от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Писмото е следствие от разговорите в Киев на премиера Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Българска делегация посети Украйна миналата седмица. В писмото, депозирано в НС, се потвърждава, че Киев иска от България украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас, както и подкрепа за европейската интеграция на страната.

Съобщението гласи следното:

"Уважаеми народни представители, въз основа на срещата и разговорите между президента на Украйна Володимир Зеленски и министър-председателя на България Кирил Петков, състояли се в Киев на 28 април т.г., като посланик на Украйна ви моля за предоставяне на следната помощ за Украйна:

1. Продължаване с подкрепата за членство на Украйна в ЕС
2. Помощ за украинските граждани, бягащи от войната
3. Осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна
4. Засилването на енергийно сътрудничество
5. Ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България
6. Продължаване на доставките на хуманитарна помощ".

В момента депутатите обсъждат предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна. Внесени са три проекторешения - от "Продължаваме Промяната" (ПП), ГЕРБ-СДС и "Демократична България". Атанас Михнев, един от вносителите на проекта на ПП за помощ за Украйна, предложи редакционна поправка - да се даде мандат на Министерския съвет за "оказване на военнотехническа помощ на Украйна", според официалното писмо, внесено днес от украинския посланик в парламента и съобразно възможностите на Република България.

"Срамота е посланик да изпраща на друга държава писмо за решаване на вътрешнополитически проблеми", реагира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

БТА