/ БТА
"Живеем в най-тежките за България и Европа времена за последните 70 години. Никой от нас не е очаквал, че ще има война, галопираща световна инфлация и жестока енергийна криза. Дойде време да заявим къде стоим и да поставим на изпитание ценностната си система. Днес сме изправени пред въпроса от коя страна на историята стоим – от страната на свободата или на диктатурата". Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

"Ще сведем ли глава пред рекетьора, насилника, агресора или ще се позиционираме като лидер на Балканите пред международната общност? Изборът не би трябвало да е сложен. Какво следва за България? Следва решителност", продължи той.

Гюров допълни: "Време е да намалим червените линии и извиването на ръце и да продължим промяната".

"Уважаеми колеги от ГЕРБ и ДПС, досега не бяхте градивна опозиция. Докато призовавахте за диалог с нас, всъщност се опитвахте да саботирате управлението". С тези думи се обърна към двете партии председателят на парламентарната група на ПП.

Гюров очерта и приоритетите в работата на управляващото мнозинство и отчете успехите му през предходната пленарна сесия. 

Председателят на парламента Никола Минчев откри новата пленарна сесия. Депутатите се връщат на работа за пръв път след великденската ваканция. Днешното заседание бе открито с химна на България и химна на Европейския съюз.