/ БГНЕС, архив
В петък и в събота ще има две ленти за Бургас и за Варна, и една - за София, в участъците с ремонти
За улеснение на трафика и повишаване на безопасността на движение в петък и в събота ще има две ленти за Бургас и за Варна, и една - за София, в района на виадуктите, които се ремонтират, на автомагистралите "Тракия" и "Хемус", съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В неделя, когато много хора пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е повишаване на пропускливостта на пътната инфраструктура в пиковите дни и часове при извършващите се ремонтно-възстановителни дейности на виадуктите на двете магистрали. АПИ апелира шофьорите да карат разумно, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват стриктно въведената временна организация на движението. Ремонтите са наложителни и трябва да бъдат направени, за да се пътува след това много по-удобно по обновени пътни участъци, се отбелязва в съобщението.

Продължават ремонтите по „Хемус“ и „Тракия“ - ето къде да внимавате

На автомагистрала "Тракия" се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър, мостът над река Тополница при 77-ми км и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата.

Виадуктите при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър не са обновявани повече от 30 години. При извършването на строителните работи движението се осъществява двупосочно в платното за София. В петък и в събота има две ленти в посока Бургас и една за София, а в неделя и понеделник сутрин съответно две ленти за София и една за Бургас. Предвижда се строителните работи на съоръженията да завършат преди началото на активния туристически сезон.

Поради ремонт на моста над река Тополница на магистрала "Тракия" до 30 април движението от 77-ми до 78-ми км в посока Пловдив е ограничено в активната и аварийната лента и се осъществява в изпреварващата.

Движението по моста над река Елшишка при км 89-ти на автомагистрала "Тракия" се осъществява двупосочно в платното за София за ремонт на платното за Пловдив. Очаква се строителните работи да приключат до края на май т.г. За улеснение на трафика от 13.00 ч. всеки петък до 17.00 ч. в събота има две ленти в посока Пловдив и една за София. От 17.00 ч. всяка събота до 10.00 ч. в понеделник ще има две ленти за София и една лента за Пловдив.

На автомагистрала "Хемус" на територията на Софийска област се ремонтират три виадукта - при 19-ти, 36-ти и 37-ми км, и тръбата за София на тунел "Витиня".

БГНЕС

Движението от 14-ти до 23-ти км на автомагистралата се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонт на платното за Варна на виадукта при 19-ти км ("Потоп"). За улеснение на трафика в края на работната седмица - в петък и събота, има две ленти в посока Варна и една за София, а в неделя и понеделник сутрин - две ленти за София и една за Варна.
Движението от 33-ти до 40-ти км на автомагистрала "Хемус" се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонт в платното за Варна на виадуктите при 36-ти км ("Коренишки дол") и при 37-ми км.

На магистрала "Хемус" се ремонтира и тръбата за София на тунел "Витиня". Движението се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи.