/ БГНЕС
Има готов законопроект, свързан с шума и вредните въздействия от него, който чрез Министерски съвет ще бъде внесен в Народното събрания до края на февруари. Това съобщи днес във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в учредяването на областен консултативен съвет по туризъм.

Той обясни, че в законопроекта се третират по-ефективни мерки при контрола при превишение на допустимите норми на озвучаване. Залаганите ограничения не са само за летните курорти, но и ограничаване на шума от озвучаване и за жилищни сгради. Симеонов обясни, че правомощията за упражняване на контрол за спазването на изискванията и прилагането на съответните санкции ще се прехвърлят на МВР.

Валери Симеонов: Внасяме закона за шума, глобите скачат с хиляди левове

Причина за това е, че е отчетена неефективност, когато няколко институции контролират един и същ процес, уточни той. Вицепремиерът каза още, че при нарушения в законопроекта се предвижда както затваряне на заведения, така и изземване на уредби.

На финала сме с процедурата по обявяването на изпълнител на единната система за туристическа информация, съобщи още вицепремиерът. Той обясни, че тази система задължава всички туристически обекти при настаняване на посетител и регистрирането му информацията веднага да постъпва в НАП и полицията. По думите на Симеонов по този начин от една страна ще се изчисти "сивият" бизнес, а от друга - се гарантира сигурността.

Проверки за шум ще има и в зимните курорти

Кабинетът подготвя и законопроект за българските ценности и уникати, съобщи още Симеонов. Предвижда се да бъде съставен регистър на национално, областно и общинско ниво, като съответните институции ще определят кои са уникалните предмети, явления, обекти, културни мероприятия за съответния регион. Когато се изготви регистърът, те ще бъдат патентно регистрирани и защитени, за да не бъдат репликирани в други държави.

Вицепремиерът Симеонов: Защо президентът не подаде сигнал до прокуратурата?

Вицепремиерът каза още, че личната му задача е да направи туристическия продукт в България по-скъп и към страната ни да се ориентират по-платежоспособни туристи. Според него това ще повиши приходите както на занимаващите се с туризъм, така и на държавата.

Анализатор: В Президентството има оголен нерв

В отговор на въпрос за скандала между президента и премиера Симеонов коментира, че той се отразява зле на рейтинга на България и на доверието на хората. Моето мнение е, че този скандал не беше нужен, каза вицепремиерът и допълни, че не одобрява крайната реакция на президента Румен Радев. Хвърлянето на упреци, свързани с незаконни действия, обществени поръчки, поражда въпроса защо не си подал сигнал в прокуратурата, каза Симеонов.
 
Според него не е било необходимо в интервюто на премиера да се споменават съветници на президента. Вицепремиерът допълни, че е за уважение за институциите.
БТА