/ БГНЕС
Президентът пита: Има ли Борисов общи бизнес интереси с Пеевски
96230
Президентът пита: Има ли Борисов общи бизнес интереси с Пеевски
  • Президентът пита: Има ли Борисов общи бизнес интереси с Пеевски
Има ли премиерът Бойко Борисов общи бизнес интереси с депутата от ДПС Делян Пеевски? Има ли срещи Борисов с Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя Борисов обществени поръчки в интерес на Делян Пеевски? Тези три въпроса отправи президентът Румен Радев към министър-председателя. Повод за темата с Пеевски стана интервюто на премира Борисов пред bTV и намеците за връзки на шефа на кабинета на президента Иво Христов с Делян Пеевски.

Кой кой е на медийния пазар и как се финансират медиите, пита Пеевски
 
Премиерът Бойко Борисов заяви в национален ефир, че шефът на кабинета на президента Иво Христов е бил изпълнителен директор в телевизия, която е била собственост на Делян Пеевски. Малко след това Иво Христов отговори на Борисов, че е бил шеф в телевизията от 2003 до 2004 година, когато собственик на медията е бил бизнесменът Петър Маджуков. Чрез профила си във Фейсбук обаче Христов подчерта, че пиарът на премиера Бойко Борисов и ръководител на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова е била репортер във въпросната телевизия именно, когато неин собственик е Делян Пеевски. Този спор предизвика и коментара на държавния глава днес.

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
БГНЕС

Президентът Румен Радев зададе и три въпроса: "Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси - имал ли е срещи и продължава ли да има среща с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски? Аз също мога да задавам въпроси, нали така?!"
 
Държавният глава даде и съвет на премиера Бойко Борисов по темата с Истанбулската конвенция: "Както аз приемам съвети от премиера Борисов и се вслушвам в тях, аз също мога да му дам съвет - да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България, а да изчете конвенцията на английски или френски. Защото това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Тогава стават ясни много неща. Българският народ не отхвърли тази конвенция, защото е недорасъл и недоразбрал, а защото има ценности и защото не приема да бъде лъган".

Борисов за Истанбулската конвенция: Щом хората са уплашени – махаме я, връщаме дебата отначало
 
Президентът припомни, че България трябва да има единна външна политика: "Затова решенията трябва да се вземат преди дадени събития. Така че, изключвам всякакви мои претенции към премиера Борисов с това, което казах, че съм научил в медиите за обявената вече среща с г-н Ердоган с ръководителите на Европейския съюз, на 26 март. Но аз никога не се натрапвам там, където не съм канен. Но е много важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. И очаквам от премиера, България да постави на г-н Ердоган тези въпроси, на които отдавна чакаме отговор - за гаранция за ненамеса на Република Турция в нашите вътрешни работи, в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсациите на тракийските бежанци".

Парламентът прие окончателно законовите промени, свързани с КТБ
 
Официално беше обявено, че срещата на 26 март между лидерите на ЕС и президента на Турция Ердоган ще бъде във Варна, а домакин на разговорите ще бъде премиерът Бойко Борисов.