/ БГНЕС
Министерският съвет прие решение за одобряване на Плана за действие и изпълнение на Стратегията за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма в България в периода 2023-2027 година.

Стратегията установява приоритетите на страната ни и определя ключовите действия, чрез които да се изпълнят заложените приоритети и които са необходими за повишаване на ефективността на системата за превенция и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма у нас.

В стратегия се вземат предвид констатациите от изготвените през 2023 г. актуализация на Националната оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризма, оценка на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм, свързани с виртуални активи и доставчици на услуги за виртуални активи и оценка на рисковете от финансиране на тероризъм в сектора на организациите с нестопанска цел.

В стратегията е предвидено, че изпълнението и отчитането й ще се извършват чрез приемане на национален план за действие, в който се формулират индикатори за измерване изпълнението на заложените стратегически приоритети.

В Плана за действие са посочени конкретните дейности, срокове, отговорни органи и институции и необходими ресурси, включително финансови, за изпълнението на Стратегията.

Първият посочен държавен орган, съгласно колоната „Отговорна институция“, има задачата да започне процеса на изпълнение или да изпълнява съответните дейности в плана за действие, както и да отчита изпълнението им.