ВКС отложи делото на внук на цар Киро за нов процес
ВКС отложи делото на внук на цар Киро за нов процес / снимка: DarikNews.bg, архив
ВКС отложи делото на внук на цар Киро за нов процес
54739
ВКС отложи делото на внук на цар Киро за нов процес
  • ВКС отложи делото на внук на цар Киро за нов процес

Върховният касационен съд отложи делото по искането за нов процес на внука на Цар Киро Кирил Рашков-младши. Той беше осъден на три години лишаване от свобода заради закана за убийство.

През май в Асеновградския районен съд постъпи молба за възобновяване на делото срещу Кирил Рашков-младши. Според окръжните магистрати с думите и действията на Рашков, отправени към Христов „ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата”, той многократно е изразил намерение да го убие. Освен това съдът е взел предвид и това, че 28-годишният Кирил Рашков е замахвал и със сабя с дължина 60 см, докато изричал тези думи и е могъл да нарани Христов.

Делото беше отложено заради неявяването на адвоката на Рашков младши Даниел Ангелов, както и частния обвинител Веселин Христов. Не се яви и адвокатът на Христов Стефка Караджова. Кирил Рашков-младши пък е отказал да ползва служебен защитник. Адвокат Даниел Ангел заяви за Дарик, че не е задължен да присъства на заседанието и не вижда причина, то да бъде отложено.

Веселин Христов, който също не се яви в съда още веднъж припомни точните думи на Кирил Рашков-младши с които се заканва да го убие. Според него внукът на цар Киро е трябвало да бъде обвинен в опит за убийство, а не за закани.

На 29 юни ВКС ще гледа и молбата за нов процес на Цар Киро. Той е осъден на три години и шест месеца лишаване от свобода затова, че на 23 септември миналата година е заплашил с убийство Веселин Христов и Иванка Петрова, леля и вуйчо на убития при размириците в Катуница Ангел Петров.

Цар Киро иска решението на окръжните магистрати да бъде отменено от ВКС, както и присъдата му да бъде намалена.

Стана ясно още, че Кирил Рашков не е обжалвал присъдата от година и два месеца лишаване от свобода и обществено порицание, която получи за показания среден пръст към жителите на Катуница, и тя вече е влязла в сила. Присъдата бе изчетена пред жителите на Катуница от кмета на селото.