Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Викторио Александров, обвинен за убийството на 23-годишната си приятелка и 1-годишната си дъщеря този понеделник в София. В съда стана ясно, че дни преди убийствата Александров е писал прощално писмо до родителите си, от което ставало ясно, че възнамерява да избяга в Турция. В съда той разказа подробно за деня на убийствата, но отрече да има конкретен спомен за тях. Александров допълни, че иска да бъде пуснат под домашен арест, тъй като по думите му имал отворена рана на главата, а условията в ареста не били подходящи за здравословното му състояние. Защитата му пък претендира, че е страдал от моментно психическо разстройство и поиска медицинска и психиатрична експертиза. Съдът обаче отказа да ги назначи и остави Александров в ареста. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Двойно убийство разтърси страната (ОБЗОР)

Викторио Александров
БГНЕС

Явното му психическо разстройство и крехката възраст на 26-годишния Александров бяха основните мотиви, с които служебният му адвокат Елисавета Иванова поиска той да бъде пуснат под домашен арест. Самият обвиняем допълни пред съда, че има спукано тъпанче, отворена рана на главата и условията в ареста не били подходящи за здравословното му състояние.
 
В съда Александров разказа подробно, както за деня на убийствата, така и за дните преди това. Отрече обаче да помни да е убивал приятелката и дъщеря си. Според адвоката му Елисавета Иванова той страдал от моментно психическо разстройство, което трябвало да се докаже чрез експертиза:
 
„Аз считам, че това е някакъв афект, който е предизвикал краткотрайно разстройство на съзнанието му. Аз не съм експерт все пак и затова направих такова искане за такава експертиза. Считам, че тя е наложителна, за да се знае дали лицето е наказателно отговорно“, посочи адвокатката.

След трагедията: Викторио Александров твърди, че не помни нищо

Съдът обаче отказа да назначи психиатрична и медицинска експертиза с мотива, че Александров очевидно има лабилна психика, но има ясни спомени, говори логично и свързано и не може да се заключи, че страда от психично разстройство.
 
В съда стана ясно и че дни преди убийствата Александров е писал прощално писмо до родителите си, от което ставало ясно, че възнамерява да бяга в Турция. Обвиняемият потвърди за писмото и заяви, че го е писал на 23 или 24 този месец.
 
Адвокатът му обаче беше на друго мнение:
 
„Аз не считам, че това писмо може да се кредитира, тъй като към момента няма графологична експертиза от кого е написано, няма дата. Така че не считам изобщо това писмо, че ще бъде коментирано в зала. Той не знае кое писмо е писал, никой не му показа някакво писмо. Показа ли му някой писмо, за да знае за какво става въпрос. Той може да говори за всякакво писмо“.

Викторио Александров
БГНЕС

От разказа на Александров пред съда стана ясно, че се е разделил с приятелката си Дарина 4 дни преди убийството. Въпреки това в следващите дни прекарвал много часове в апартамента й при дъщеря си Никол. Вечерта преди убийството имало спречкване между него и бащата на Дарина, а според съда Александров отправил и смъртни заплахи към него. На следващия ден той отново посетил апартамента. Според разказа му, на тръгване Дарина изтръгнала дъщеря им от ръцете му и го заплашила, че никога повече няма да я види. Следващото, което си спомнял е как бяга към парка с детето на ръце.
 
По думите му за първи път се усъмнил, че е извършил нещо нередно, когато се прибрал с детето си в апартамента си в „Хаджи Димитър” и видял полицейска патрулка отпред. След това хванал такси и се озовал край Горни Богров. В крайна сметка Александров заяви, че осъзнава стореното, не може да повярва, че го е извършил и съжалява за всичко.
 
Според прокуратурата има многобройни устни, писмени и веществени доказателства, че Александров е съпричастен към престъплението. В апартамента и край Горни Богров са открити гилзи и оръжие, което съвпада с пистолета, за който Александров има разрешително. От разказите му стана ясно, че носел служебното оръжие в себе си постоянно. С Дарина пък имали многократни спорове – за битови сметки, за взаимни отговорности към детето след раздялата, както и за фамилното име на Никол.