/ Президентство на Р. България
След ограничителните мерки заради пандемията, българите се обърнаха първо към културата и науката. Това показва, че българското общество е от интелигенти хора, които ценят историята си, гледат към бъдещето, гордеят се, че са наследници на държава, създадена от слово и култура. Вярвам, че скоро ще върнем авторитета на българската култура, която години наред беше изоставена. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложбата „Поток през времето“ в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ).

Експозицията, събрала история отпреди 8000 години, представя над 400 находки от десетки археологически обекти под трасето на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД.
 
Вицепрезидентът подчерта, че от всяка педя българска земя извира история, която е важна не само за нас, но и за цяла Европа и целия свят. „Изложбата ще привлече и много чуждестранни специалисти, защото историята, която разкрива, е свързана и с историята на техните народи“, добави тя.
 
Илияна Йотова благодари за професионалния труд и всеотдайността на археологическите екипи, на регионалните музеи, на НАИМ и изтъкна рекордно големия обхват на проведените спасителни археологически проучвания. Тя отбеляза и проявената от „Булгартрансгаз“ морална отговорност да пази историческото богатство на България.
 
Вицепрезидентът приветства НАИМ и със 100-годишнината от създаването му като първи научен институт в България.