Вицепремиер без портфейл ще отговаря за европарите
Вицепремиер без портфейл ще отговаря за европарите / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Вицепремиер без портфейл ще координира усвояването на еврофондовете, зам.-министрите няма да вземат заплати от бордовете - за това са се разбрали на вчерашната среща помежду си лидерите на трите партии в управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Тримата дадоха мандат на своите преговорни екипи и днес по обед в бившия партиен дом започнаха официалните консултации по детайлите на структурните промени в изпълнителната власт между представители на ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС. Очаква се преговорите да приключат в неделя, а премиерът да обяви вероятно в понеделник промените във властта.

По информация на Дарик вицепремиерът, който ще отговаря за харченето на европарите, ще бъде посочен лично от премиера Станишев. Той ще е експерт, необвързан с нито една от трите управляващи партии, по подобие на участието на финансовия министър Пламен Орешарски във властта. Новините за официалния старт на преговорите оповести знаково зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев в присъствието на целите преговорни екипи на трите партии и добави:

„В съответствие с мандата, получен от лидерите на управляващата коалиция след срещата им, се постигна съгласие, че актуализираната програма на правителството и очакванията на българската общественост и европейските ни партньори налагат структурни и персонални промени в изпълнителната власт”.

Велчев съобщи още, че по решение на тримата лидери на коалицията броят на зам.-министрите и на заместник областните управители ще бъде намален между 20 и 30%. Премиерът преди дни бе категоричен, че тяхната смяна няма да става на квотен принцип, водещо ще бъде професионалното начало. Категорично ще бъде забранено и получаването на възнаграждения от представителите на държавата за участие в бордове на търговски дружества с държавно участие. Преговорите ще продължат утре по оптимизирането на агенциите и вътрешноструктурните звена на министерствата, съобщи Велчев.

В рамките на реформата в МВР се очаква да бъде създадена нова агенция по подобие на ДАНС, която ще контролира използването на СРС-та. Ще бъде направен и преглед на дублиращи се структури в изпълнителната власт. От името на трите партии Милен Велчев предупреди медиите:

„Надяваме се, че ще срещнем вашето разбиране, че в този момент и в следващите дни няма да отговаряме на конкретни въпроси”.

Паралелно с преговарящите екипи на трите партии, Станишев, Сакскобургготски и Доган ще договарят персоните за министерските постове. Възможно е следващата среща между тях да се забави заради пътуването на лидера на НДСВ до Банат навръх Цветница по покана на банатските българи.