Даниела Везиева
Даниела Везиева / БГНЕС
Считам определено, че действията на ДКК уронват престижа на Министерството на икономиката, както и дават ясен сигнал, че този състав не иска да бъде променен модела на управление на дружеството. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева на брифинг пред медиите по отношение на казуса с ДКК и даде знак, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на дружеството.

"Може би решението за освобождаването им е закъсняло, но когато аз станах министър проведох среща с тях, те ми обясниха, че предходното управление е било свързано с разпореждане от страна на министрите, било им е налагано взимане на определени решения", разкри Везиева.

Везиева за скандалите около ДКК: Изглежда като опит за връщане на стария модел на управление

"Подадох ръка да работим заедно, защото трябва да има приемственост и считах, че техният опит би бил добра добавена стойност за изчистване на имиджа на ДКК и по отношение на усвояването на 500 млн. лева за язовирите, и за правителствения комплекс, и за „Дунарит“, коментира министърът.

Тя обясни, че ще им поиска оставките, защото съветът на директорите са изнесли твърдения, които не отговарят на истината - декларацията, която е подписала изпълнителната директорка, че била в служебни или трудови правоотношения, което категорично не е вярно, както и договорът за адвокатски услуги и е нанесла щета.

Отстранената шефка на ДКК проговори: Винаги съм се ръководила само от интереса на държавата


"Изненадах се от медийната им кампания - при първото служебно правителство тогава ДКК нямаха сайт, явно не са считали, че трябва да информират за всички процедури, които се текли. Но сега, когато ние се борим да направим процесите прозрачни и законни, този медиен интерес им служи за нещо. За какво - явно ще стане ясно след време. Но иска ми се към техния призив да сезират Европейската прокуратура за това какво е извършила изпълнителната директорка, да ги помоля да включат и темите, които ние видяхме - за язовирите, за правителствения комплекс, как са сключвани договори с търговски дружества, които да предоставят адвокатски услуги - теми, за които биха били така добри и тях да ги включат", посочи Везиева.

ДКК: Караганева отдаде правата за ВМЗ-Сопот без да го съгласува със Съвета на директорите
 
Икономическият министър посочи, че не се притесняват от проверки, а начинът, по който се изнася информация, която не отговаря на истината. Според нея е имало опити за удар върху военнопромишления контекст. "Всичките инсинуации, които се опитаха да направят, не са от полза от никого", коментира Везиева. Всеки един опит да окаляме този бизнес ще ни струва на страната прекалено много, уточни Везиева.

Вече тече процедура по избор и одобряване на нови членове в Съвета на директорите.