За първи път Вежди Рашидов показа пред публика своята лична колекция от картини и скулптури от цял свят.

Изложбата „Страсти” беше представена в четвъртък вечерта в Пловдив. Експозицията е акцент в програмата на Есенния салон на изкуствата на община Пловдив за 2019 г. - годината, когато градът е Европейска столица на културата.

На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век - част от голямата лична колекция, която артистът събира с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. Между творбите има и графика от Рембранд, подарена му от Светлин Русев. 

Авторски рисунки, скулптури и акварели на Рашидов ще бъдат подредени на втория етаж в галерията.

Вежди Рашидов: София няма нужда от експерименти

„За първи път показвам личните си страсти и колекцията, която още никъде другаде не са я видели. Така е, защото все съм се радвал, събирал съм си ги, къткал съм си ги, реставрирал съм ги и съм им се любувал. Пловдив е градът, където реших да покажа и страстта ми да събирам картини”, сподели той и допълни, че за него колекционерството е страст и при всяко пътуване в чужбина се връща с ново попълнение. „Озаглавих изложбата "Страсти", защото страстта е двигател, това ни прави живи“, подчерта авторът.

Валери Стефанов, председател на съюза на колекционерите, благодари на Вежди Рашидов за изключителното му съдействие за развитието на колекционерството в България.

„Колекционерството е инвестиция в българската култура, а не в нашето его“, подчерта Стефанов.

Специално за откриването на изложбата в Пловдив бяха дошли от чужбина и внучките на автора. По време на официалното откриване, Даниела Дариткова връчи на Вежди Рашидов приветствие от председателя на Народно събрание Цвета Караянчева и добави, че той подхожда със страст към всичко и със същата тази страст се хвърли и в политиката. Смятам, че той обогатява политиката и благодарение на него в историята на българската култура ще бъде отбелязано 44-то НС, заради присъствието на великия творец Вежди Рашидов, като народен представител в него.

Вежди Рашидов подари пет картини от своята колекция - пейзажи западноевропейско изкуство, на Градска художествена галерия в Пловдив.

Изложбата може да бъде видяна в Пловдив до 15 октомври 2019г.
nova.bg, БТА