Основната версия за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк, по която разследващите работят, е техническа неизправност на електрическата инсталация. При инцидента загинаха 9 души, посочва NOVA.

Огромен пожар в старчески дом във Варненско, 9 души са загинали (ВИДЕО)

Версията за проблем с електрическата инсталация поддържа и управителят на дома. Според нея не се касае за човешка намеса.

„Всички подробности ще бъдат разкрити, след като следствието приключи своята работа. Единственият проблем, за който аз знам, е, че преди няколко седмици не е имало електрозахранване. Дойде майстор, който го възстанови. Не са се появявали други проблеми, свързани с това”, сподели Милена Мазурик.

След пожара в старческия дом: Държавата помага на семействата на жертвите

Домът е пригоден за трудно подвижни хора. Двата първи етажа на сградата са с директен изход към двора. На третия етаж има авариен изход.

„От персонала знам, че пожарът е започнал внезапно. Имали са много малко време за реакция. Освен огъня, е тръгнал и силно задушващ дим, който допълнително е усложнил нещата”, обясни още Мазурик.

Жители на село Добромир с дарение за пострадалите от пожара в Рояк

Дарителска акция за пострадалите от пожара в Рояк в силистренско село

Сградата работи като дом за възрастни хора от около 6 години. Преди това е била училище, след което е възстановена. По документи електрическата инсталация на учреждението е от 2019 г. Проверки обаче не са били правени.

Оцелелите от дома са настанени в спортен комплекс. Според Мазурик, вариантът е добър, а хората се чувстват доволни и комфортно. От управата на дома правят всичко възможно да започнат ремонтни дейности.

От какво се нуждаят оцелелите след пожара в старческия дом в с. Рояк

"Само една жена е прибрана от своите близки. Никой друг не е поискал прибиране. Тези хора са били при нас, защото са имали нужда от допълнителна грижа. Всички близки изразяват съгласие и желание техните близки да останат при нас", обясни още Мазурик.