/ БГНЕС
"Добре е да не се "разбутва" ръководството на Българската народна банка (БНБ), поне докато не се овладеят инфлационните процеси и не се намери обща кандидатура". Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред БНР и уточни, че това негово мнение е от позицията на финансов министър.

"Ние сме “за” да не се открива трета процедура за избор на управител на БНБ. Управителят на БНБ трябва да е с абсолютно безупречна репутация. Цялата банкова система лежи на плещите на този един човек и на неговия авторитет. Това не е просто една длъжност, това е центърът на финансовата стабилност на страната. Който стане гуверньор, трябва да има широка политическа подкрепа, да е експертен и да има авторитет, тъй като всяка банкнота е подписана от този човек. Той с подписа си стои зад стабилността на българските пари", допълни Василев.

"Дали ще се открие процедура, ще го реши бюджетната комисия в парламента", каза още министърът. В отговор на въпрос как ще работи занапред с Любомир Каримански, тъй като се съдят, Василев каза, че едното не пречи на другото.

По отношение на публикация в социалните мрежи от Каримански преди дни и това дали фискалният резерв е на минимум, финансовият министър коментира, че към петък вечерта е бил над 8 млрд. лв. "Санитарният мининум е 4,5 млрд. лв. и не сме падали под него", увери той. 
БНР