Дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на ПП зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията. Това заяви в "Панорама" пред БНТ кандидатът за премиер на партията и настоящ финансов министър Асен Василев.

"В момента все още търсим подкрепа за програмата на този кабинет и начина, по който работи. Да тръгнем да сглобяваме кабинет, преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа, е прибързано", посочи той. 

Асен Василев заяви, че ПП все още не е събрала подкрепата на 121 депутати. На въпрос дали смятат да разговарят със Слави Трифонов, Василев отговори:

"Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фири да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как ПП може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите", допълни той. 

По думите му в цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки.

Василев заяви, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство.

"Кирил Петков го е взел по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад на Външно министерство за точно 70 души. Поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти", посочи той. 

"Аз смятам, че това решение е правилно", коментира Василев. По думите му не България е страната, която търси конфронтация.

"Русия започна конфронтацията - тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже: "Ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави" и ние да се държим "те ни плюят все едно, че дъжд ни вали", посочи той.

Той припомни, че това не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия. "У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния", подчерта Василев.
БНТ