На фона на безпрецедентна политическа криза и усложнени дипломатически отношения с Русия президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на Асен Василев, предложен от „Продължаваме Промяната“ (ПП) за министър-председател.

Съставът на бъдещия кабинет ще бъде обсъден следващата седмица след консултации с потенциалните коалиционни партньори. Още утре, обаче, от ПП дадоха заявка, че започват разговори с потенциалните си коалиционни партньори. Преговорите за търсене на подкрепа ще се проведат по големина на групите. Първи ще бъдат поканени депутатите от „БСП за България“, след това ще преговарят с „Демократична България“.

Радев връчи мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната“

връчване на мандат ПП Румен Радев
Георги Димитров

При връчването на мандата президентът Румен Радев каза, че България е в политическа, икономическа и социална криза. "Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност", допълни държавният глава. Според него българските граждани имат нужда от сигурност и защита на обществения интерес.  

След като взе мандата, Василев каза, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. По думите му е необходимо този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава.



Василев: Първо трябва да намерим политическа подкрепа, после ще говорим за персонален състав

На излизане от президентската институция Василев посочи, че първо трябва да се намери политическа подкрепа за програмата на този кабинет, след което ще бъде обсъден персоналният състав.

След получаване на мандата от "Продължаваме Промяната" имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в парламента. По време на консултациите с Радев, от партията заявиха, че нямат да правят опит за съставяне на правителство, а ще върнат обратно мандата, веднага щом го получат. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третия мандат на партия по негова преценка.





Кирил Петков: Асен Василев ще е кандидатът на „Продължаваме Промяната” за премиер

Номинацията на Асен Василев беше обявена от министър-председателя в оставка Кирил Петков по-рано днес във видеоизявление. В настоящото правителство в оставка Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите. Той беше и служебен министър на финансите в първия служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Бил е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. 

Петков определи ситуацията в страната като „исторически вододел“. Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства, няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат, няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12:00 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх, посочи Петков. 

След видеообръщението от пресцентъра на „Продължаваме Промяната“ изпратиха съобщение, в което се посочва, че партията ще излъчи преговорен екип, начело с Кирил Петков, който „ще преговаря с всеки народен представител, готов да работи по убеждение и по независим от задкулисието начин.“ 

връчване на мандат ПП Румен Радев
Георги Димитров


От „Продължаваме Промяната” предлагат шестмесечна управленска програма

От партията разпространиха и „програмата на бъдещо правителство на промяната“ в осем основни точки:

yes Решителни стъпки в борбата с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с разследващи функции и избор на Бойко Рашков за председател, както и приемане на нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения и корупция;

yes Промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор, който закон ще бъде представен от министерство на правосъдието до дни;

yes Приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които закони ще дадат възможност България да започне усвояването на 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства и др.;

yes Промени в Закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейски оперативни програми за периода 2021 - 2027 на стойност 3,7 млрд. лв. и осигуряване на тяхното изпълнение по прозрачен и законен начин;

yes Довършване на Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони, който ще осигури на селскостопанските ни производители 16 милиарда лева;

yes Осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на гръцката газова връзка, за да получаваме евтин газ от Азербайджан;

yes Избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи като КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки и услуги;

yes Обособяване на агенцията по горите като независима държана агенция, към която да преминат всички горски стопанства. Спиране на злоупотребите в горските стопанства и на престъпленията спрямо българската гора.

ПП
Георги Димитров

От „Продължаваме Промяната“ заявиха, че ще предложат нов кабинет единствено при наличието на убеденост, че в 47-ото Народно събрание има поне 121 народни представители, които ще поставят на първо място посочените в изявлението на премиера в оставка цели.

Досегашните коалиционни партньори на правителството, водено от Кирил Петков – БСП и „Демократична България“, дадоха заявка, че ще участват в разговорите.

Корнелия Нинова
пресцентър, БСП

Вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова заяви в кулоарите на парламента, че се връщат на масата на преговорите с „Продължаваме Промяната“, след като условието им Кирил Петков да не е премиер в нов кабинет е било изпълнено. Тя посочи, че преговорите ще бъде водени единствено по политики, които трябва да бъдат ясно разписани със срокове в програмата на правителството. Нинова призова „Продължаваме Промяната“, „Демократична България" и „Има такъв народ" да се фокусират върху нещата, които ги обединяват, а не върху тези, които ги разделят.

Христо Иванов
БГНЕС

Съпредседателят на „Демократична България” (ДБ) Христо Иванов от своя страна заяви, че номинацията на Асен Василев не е била предварително консултирана и тепърва колективните органи в трите партии ще се произнесат по нея. Иванов допълни, че в разговорите с ПП няма да има непреодолими линии и определи като най-нежелана развръзка провеждането на нови избори.

ГЕРБ-СДС няма да води никакви разговори за подкрепа на правителство в рамките на този парламент с какъвто и да е мандат, заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната група (ПГ) Десислава Атанасова. Считаме, посочи тя, че е редно по най-бързия начин да има предсрочни парламентарни избори.
БТА